Ergene Nehri’nde yapılan son ölçümlerde ağır metallere rastlandı. Yönetmeliklere göre söz konusu ağır metaller çok tehlikeli sınıfına giriyor. Trakya’nın önemli su kaynaklarından olan Ergene zehir akıyor. Ergene’de tek dozda bir insanın ölümüne neden olabilecek siyanüre rastlandı.
Yapılan son ölçümlerde 1 litre de 30 mikrogram siyanür tespit edildi. Ölçümlerde 1 litre suda yağ oranı 10 mikrogram sülfat ise litrede 124 mikrogram olarak tespit edildi.
Çevre örgütleri; Çerkezköy’den Uzunköprü’ye kadar uzanan bölgede deri, kimya, organize sanayi, tekstil ve ilaç olmak üzere 2 bin 100 civarında sanayi tesisi olduğunu belirtiyor.
Yapılan Ergene Nehri analizlerinde akan sıvıda fosfor, krom, toplam siyanür, kadminyum, demir, florür, bakır, çinko, sülfat ve azot bulunduğu görüldü. Bunların bir çoğu ağır metal ve yönetmeliklerde çok tehlikeli maddeler arasında gösteriliyor.
Siyanür bulaşan su kaynağı kendi kendini temizleyememekte ve 1 litrede 50 mikrogram tek doz siyanür uzmanlara göre bir insanın direkt ölümüne neden olabilir.
Uzmanların içerisinde siyanür yani zehir bulunduğunu söylediği Ergene Nehri’nin bu suyu maalesef tarımda da kullanılıyor.
Yine çevre örgütlerine göre sanayi kuruluşlarının atıkları ileri arıtma sistemleri olmadığı için var olan kirlilik kaynağında temizlenememekte.
50 mikrogramlık tek doz siyanür insanı öldürmeye yetiyor. Ergene Nehri’ndeki 1 litre su da ise 30 mikrogram siyanür bulunuyor. Bu da durumun vahametinin ne kadar ağır olduğunu gösteriyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapılan haberlerin ardından bir açıklama yaparak Ergene’de planlı döeneme geçildiğini, tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kurulduğu ve kritik değerlerin azaldığını söyledi. Yine Bakanlık açıklamasında, yapılan çalışmalar neticesinde Ergene’nin suyunun 2018 yılında sulamada kullanılacağı ve 2020’de ise Ergene’nin suyunun içilebileceğini belirtti.