28 Mart 2024
17.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYEREL‘GÜNCELLENEN FİYATLA ÇELTİK EKEN HERKES İFLAS EDER’

‘GÜNCELLENEN FİYATLA ÇELTİK EKEN HERKES İFLAS EDER’

-

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Ak Parti İl Başkanlığı’nın açıkladığı çeltikte fiyat güncellemesini, “komedi” olarak değerlendirdi. Güncellenen fiyat konusunda çiftçi kuruluşlarından ses çıkmadığını söyleyen Pekcanlı, “3 bin 500 lira rakamını çiftçi kuruluşlarının kabul edip etmediklerini merak ediyorum” dedi.
 

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Ak Parti İl Başkanlığı tarafından açıklanan çeltik fiyat güncellemesinin, çeltik üreticisinin iflası anlamına geldiğini söyledi.

Pekcanlı, “Ak Parti İl Başkanının açıklaması oldu, çeltik fiyatlarıyla ilgili güncelleme hakikaten komedi. 3 bin 500 liraya tonunu güncellemişler. Zaten biraz çiftçiyle haşır neşir olsalar hasat zamanı güncelledikleri fiyatın 4 bin 500 liralarda zaten olduğunu, bu fiyatın bir ay kadar devam ettiğini, daha sonra da yıllık ortalama 150 bin ton civarın çeltik ithalatı yaparken 500 bin tona bunu arttırınca 4 bin 500 liralarda olan rakamı 3 bin 500 liraya kadar düştüğünü ve çiftçinin de isyan ettiğini 7-8 ay önce birazcık araştırsalar gerçekleri Sayın Cumhurbaşkanına da iletmiş olacaklar. Yıllık ithalat 500 bin ton olunca stokta da 200 bin ton çeltik var. Şimdi çeltik ekim sezonu geldi çiftçiler hazırlık yapıyor. 3 bin 500 liraya güncelledikleri rakamla ilgili çiftçinin çok isyanı var. Gübre fiyatları, icar fiyatları, mesela vakıf arazilerinin kiraları bile dönümü 2 bin liranın üzerinde, belediye arazilerinin kiraları aynı şekilde. İnanın bu fiyatlarla, 3 bin 500 lira seviyesinden açılacaksa bugüne kadar suskun olan Toprak Mahsulleri Ofisi, 3 bin 500 lira ile konuşacaksa yılsonu çeltik eken herkes iflas eder” dedi.

 

Pekcanlı, çeltikte fiyat güncellemesi konusunda çiftçi kuruluşlarının tavrını merak ettiğini söyledi.

Pekcanlı, “Çeltik fiyatlarıyla ilgili CHP olarak geçtiğimiz günlerde Milletvekilimiz Okan Gaytancıoğlu da bir açıklama yaptı. Vekilimizin açıklamasından sonra bekledim belki çiftçi kuruluşları açıklama yapar diye. Zaten Ziraat Odaları Başkanları biliyorsunuz birkaç defa Ak Parti il başkanını ziyaret ettiler. Kendilerinin talepleri olan dilekçeleri Ak Parti il başkanına verdiler. Uzunköprü ve Edirne’deki ziyaretlerinde bu taleplerini ilettiler. Çeltik fiyatlarıyla ilgili çiftçi kuruluşlarının tepkilerini çok merak ediyorum. Çiftçinin gerçek dostunu merak ediyorum. 3 bin 500 lira rakamını kendileri kabul ediyorlar mı etmiyorlar mı merak ediyorum. Çeltik eken hangi çiftçiyle konuştuysam herkes isyanda. 3 bin 500 lira gibi ortaya konulan fiyat, bu sezon böyle başlayacaksa Allah herkesin yardımcısı olsun.

  Müjde şeklinde duyurulması ayrı bir trajedi. Gübre fiyatları, icar fiyatlarını koyarsanız, çeltik eken insanlar bu yılsonunda tarlada traktör satmaktan bıkarlar, her yer satılık tarla ve traktör dolar.

 Akaryakıt fiyatlarında da güncelleme yapıyorlar. Klasik bir söylem olmuş güncelleme. 3 bin 500 lira rakamı net söylüyorum çeltik eken çiftçinin intiharı olur” dedi.

 


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side