10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi mitingine yapılan saldırıda hayatını kaybeden 104 kişi, Edirne Emek Platformu tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasıyla anıldı.
10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde ‘Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi’ sloganıyla Emek, Barış ve Demokrasi mitingi düzenlemişti. IŞİD tarafından miting alanına yapılan saldırıda, 104 kişi hayatını kaybederken; yaklaşık 500 kişi de yaralanmıştı. Saldırının 10’uncu yıl dönümünde Edirne Emek Platformu tarafından Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi.
Basın açıklamasını okuyan Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Utku Okçu, “Yaşanan katliamın acısı yüreklerimizi dağlamaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor.” dedi.
Okçu, “10 Ekim 2025’te Ankara Garı önünde gerçekleşen katliamın 10’uncu yıl dönümünde, kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Bundan 10 yıl önce, ülkemizin içinden geçtiği şiddet ve çatışma ortamının sona erdirilmesi için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı üzerine; ‘savaşa inat, barış hemen şimdi’ şiarıyla ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingimize, savaştan beslenen karanlık odaklar korkunç bir katliama cevap verdiler. Yüreği insan sevgisi ve barış özlemiyle dolu 104 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Yaklaşık 500 arkadaşımız yaralandı. Hala çok sayıda arkadaşımız organ kayıplarına rağmen hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Yaşanan bu katliamın acısı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Bugün burada, barış karanfillerimize ve ailelerine verdiğimiz sözü, 10’uncu yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha yineliyoruz. Emek, Demokrasi ve Barış özlemimiz yerine gelinceye kadar, bedeli ne olursa olsun mücadelemiz devam edecektir. Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar, ant olsun ki durup dinlenmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz, yılmayacağız. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız!
Bizler, mitingin düzenleyicisi, çağrıcısı ve katılımcısı olarak o gün oradaydık, patlamayı yaşadık, her şeye tanık olduk. Şu bilinmelidir: 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Türkiye Devleti’nin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde, organize ve bilinçli bir şekilde önü açılan tetikçiler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Katillere adeta koridor açan, yol kontrollerini kaldıran, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenler, patlamaların ardından polise gaz sıkma emri verenler, ambulansların geç gelmesini umursamayanlar, güvenlik tedbiri almayanlar yargılanmadıkça gerçek adalet mücadelesi sürüyor olamaz.
‘Kokteyl örgüt’ diyerek davayı sulandıranlar, katliamın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen mahkeme kararlarına rağmen, sorumlular ortaya çıkarılmadan, yargılanmadan açılan ve ayrıntıları eksik yargılamalarla sonuçlanan davalar, dava dosyasının daha başındayız demektir.
Söz veriyoruz; katliamın tüm sorumluları yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız.
Onları işçi grevlerinde yaşatacağız. Onları kadın özgürlük mücadelesinde yaşatacağız. Ekoloji ve laiklik savunmamızda, adalet ve demokrasi kavgamızda yaşatacağız onları. Onları barış için ısrarımızda, 10 yıl önce haykırdıkları, ‘Savaşa inat, barış hemen şimdi!’ şiarında yaşatacağız.
Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; ‘emek’ kazanacak, ‘demokrasi’ kazanacak, ‘barış’ kazanacak!” şeklinde konuştu.














