CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Mustafa Üstün, İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alarak tarımsal destekleme ödemelerindeki takvim karmaşası ve alım gücündeki düşüşe dikkat çekti.
CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Mustafa Üstün, Meclis’te yapılan toplantıda gündem dışı söz alarak tarımsal destekler konusunda değerlendirmelerde bulundu. Üstün, 2024 yılında açıklanan 2025 yılı tarımsal desteklerinin 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla askıya çıktığını belirterek, yılların çiftçiler açısından kafa karışıklığı yarattığını söyledi.
Bu yıl tarımsal desteklemelerde yeni düzenlemeler olduğunu aktaran Üstün, desteklerin “temel destek” ve “planlı üretim desteği” olmak üzere iki ayrı liste halinde askıya çıktığını belirtti. Üstün, muhtarlıklarda yayımlanmaya başlayan listelerde yaklaşık olarak temel destek için 317 lira, planlı üretim desteği için de 317 lira olmak üzere toplam 634 liralık destek tutarının askıya çıktığını kaydetti.
Buğday ekiminin, ekim-kasım döneminde yapıldığını hatırlatan Üstün, desteklerin geç ödendiğini ve alım gücünün düşmesiyle birlikte çiftçinin yüzde 45’in üzerinde kaybı olduğunu şu sözlerle belirtti:
“2024 yılının kasım ayında buğday ekerken gidip mazot alsaydık o gün itibarıyla 14,5 kilo mazot alırdık. Aynı kasım ayı içerisinde çiftçinin en fazla kullandığı gübreden 51 kilo alıyorduk. Para elimize hâlâ geçmedi. Bugün için para elimize geçse, o gün 14,5 kilo mazot alırken bugün 10 kilo 800 gram mazot alıyoruz. Gübrede durum daha vahim; o gün 51 kilo gübre alırken bugün maalesef 27 kilo gübre alıyoruz. Çiftçinin yüzde 45’in üzerinde kaybı var.”
Bazı söylemlerde desteklerin yüzde 200-300 arttığının ifade edildiğini ancak enflasyon bazında bakıldığında tablonun farklı olduğunu dile getiren Üstün, tarımsal desteklerin üretimi artırmak amacıyla verildiğinin söylendiğini anımsatarak şu sözleri kaydetti:
“TÜİK açıklamasına göre tarım sektörü 2025 yılında yüzde 12,5 küçüldü. Tarım sektörü küçülürken destekleme modelleriyle tarımı desteklememiz gerekirken, biz üretime köstek oluyoruz.”
İki ayrı askı listesiyle birlikte ödemelerin ayrı ayrı mı yapılacağı, yoksa tek seferde mi ödeneceği konusunda da belirsizlik oluştuğunu belirten Üstün, konuşmasının sonunda yetkililere çağrıda bulunarak tarımsal destekte düzenleme yapılmasını talep etti:
“2024 yılında açıklanan 2025 yılı destekleri 2026 Şubat ayında askıya çıktı ve ne zaman alacağımızı da bilmiyoruz. Bir an önce bu yanlışlardan dönülmesini talep ediyorum.”















