19 Aralık 2025
7.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEGENELLASTİKÇİLERDE KIŞ LASTİĞİ MESAİSİ

LASTİKÇİLERDE KIŞ LASTİĞİ MESAİSİ

-

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için yarın başlayacak zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle satış yerleri ve tamircilerde “son gün yoğunluğu” görülüyor.
 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmesine yarından itibaren nisan ayına kadar izin verilmeyecek.

 

Lastikçilerin yoğun şekilde çalıştığını söyleyen Edirneli lastik tamircisi Ömer Arslan, “Kışın sert geçtiği yerlerde mevsime göre lastiğin önemli olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

 

Arslan, “Ticari taksiler bu konuda özen göstermiyor. Şahsi aracını kullananlar kış lastiği değiştirme konusunda daha dikkatli. Gördüğünüz gibi 20 araç lastik değişimi için sırada bekliyor. Kışlık lastik sürücünün yol güvenliğini artırır, aracın yol tutuşu artar ama tabii kış lastiğim var diye ralli yapmamak gerekiyor.” diye konuştu.

 

Kışlık lastiğin külfet gibi hissedilmemesi gerektiğini dile getiren Arslan, “Aracınız en azından kontrolden geçiyor diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

 

Arslan, “Aracınız en azından kontrolden geçiyor. Sürücüler 6 ay yazlık, 6 ayda kışlık lastik kullansınlar. Bu değişim sırasında araç en azından bakımdan geçiyor.” dedi.

 

Kış lastiği uygulamasının önemine değinen Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, buna tüm sürücülerin uyması gerektiğini söyledi.

 

Şeker, “2012 yılında çıkan bir genelge doğrultusunda her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği uygulaması zorunluluğu getirilmekte. Bu aşamada kış lastiğinin önemi kadar sürücülerin yetenekleri de önemli. Kış lastiğinin hamuru itibarıyla 7 derecenin altında tutuş ve duruş mesafesi, kauçuğun esnekliği nedeniyle daha fazla. Yaz lastiklerine göre kış lastiğinin yüzde 60 tutunuş mesafesi var. Buzlu ve karlı yollarda çok faydası oluyor. Can ve mal güvenliğimiz için kış lastiği çok önemli.” diye konuştu.

 

Tekirdağ'da 15 yıldır lastik tamiri ve satışı yapan Hasan Kağan,  “Her sene olduğu gibi bugün de akşama kadar yoğun olacak, fazla mesai yapacağız. Kış lastiği zamanı geldiği zaman takılması lazım, illa kar yağmasının beklenmemesi lazım.” dedi.

 

Kağan, kış lastiği için değişimin kasım ayının 15'inden sonra yapılabileceğini vurgulayarak, “Aralık başına kadar lastikler değiştirilse sıkıntı yaşanmaz. Bizler de yine vatandaşlarımıza hizmet vermek için elimizden geldiğince hızlı bir şekilde lastik değişimini yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side