Beklenen Euro kuru güncellemesi nedeniyle ciddi bir ilaç yokluğu yaşandığını belirten Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, “Depolardan eczanelere ilaç sevkiyatı durma noktasına geldi.” ifadelerini kullandı.
Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, ilaç yokluğu hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Şu anda birçok ilaç kaleminde yoklukla karşı karşıya olduklarını belirten Kılıçcıgil, ecza depolarından eczanelere sevkiyatın durma noktasına geldiğini ifade etti.
Kılıçcıgil, “Çok ciddi olarak ilaç yokluğu ile karşı karşıyayız. Bu rakam 300 kalem olarak ifade ediliyor ama her gün değişiyor. Depolarla sürekli istişare halindeyiz. Şu anda birçok ilaç kaleminde ilaç yokluğu ile karşı karşıyayız. Ecza depolarından eczanelere ilaç sevkiyatı durma noktasına geldi diyebiliriz. Maalesef böyle bir durumla karşı karşıyayız. Şu andaki mevcut stoklarımız, eczane stoklarıyla bu işin döndüğünü söyleyebilirim ama tabi ki rutinde bulunmayan ilaçlar var. Özellikle kanser ilaçları… Bu tip ilaçlarda temin konusunda çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse hemen hemen her diyabet hastasının kullanmış olduğu diyabet ilaçlarında, insülinlere birçok ilaçta şu anda ciddi bir sıkıntı var. Özellikle solunum yolları enfeksiyonun yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Eylül, Ekim aylarında grip aşılarını oluyoruz. Şu anda grip aşıları şu anda eczanemizde yok. Hastalara vereceğiz diye listeler oluşturuyoruz. Eczanelerde grip aşıları listeleri var. Bunu da halk sağlığı açısından ciddi bir tehlike olarak gözüküyor. Ne zaman geleceğine dair söylemler var ama somut olarak bize bildirilen bir durum yok.” dedi.
İlaç yokluğundaki temel sebebin beklenen Euro kuru güncellemesi olduğunu söyleyen Kılıçcıgil, her yıl tekrarlanan bu sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Kılıçcıgil, “Sonbahar ve kış aylarının ilk dönemlerinde ilaçlarla ilgili sıkıntı oluyor. Bunun temel sebebi de ilaçta beklenen Euro kuru güncellemesi. Şu anda ilaçta Euro kuru 21 lira 67 kuruş olarak değerlendiriliyor. En son 2024’te bununla ilgili olarak güncelleme yapılmıştı. Yüzde 23,5 artış olmuştu. O günden bugüne değerlendirdiğimizde enflasyonu da değerlendirirsek. İlaçta bir Euro kuru güncellenmesi beklentisi oluştu. Bununla birlikte doğal olarak ilaç firmaları depolara ilaç sevkiyatlarını durdurdu. Depolar da eczanelere ilacı azaltarak vermeye başladılar. İşin temelinde ilaçtaki Euro kuru güncellemesi beklentisi yatıyor. Bundan dolayı bizler de sıkıntı yaşıyoruz. İstediğimiz adetlerde ilaç temin edemiyoruz. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bir an önce Sağlık Bakanlığı’nın ilaç üreticileriyle, ithalatçılarıyla değerlendirme yapması ve sorunu çözüme kavuşturması gerekiyor. Bunun her yıl tekrarlanması da ciddi bir sorun. Artık ilaç yokluğunun Türkiye gündeminden tamamen çıkması gerekiyor. Bununla ilgili kalıcı çözümler bekliyoruz. Bunun çözümü; yılda bir kere yapılacak Euro kuru güncellemeleri değil, daha küçük rakamlarla ama düzenli bir Euro kuru güncellemesi yapılabilir.” ifadelerini kullandı.














