Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Edirne İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, “Fiyat artışının önüne geçmek için öncelikle süt hayvancılığının yeniden yapılandırılması ve sütün hak ettiği değeri bulması konusu ele alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Edirne İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantıları 3’üncü oturumu bugün gerçekleştirildi. Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında yapılan toplantıda; 4 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. ‘İlimizde Canlı Hayvan ve Karkas Satış Fiyatları’ konulu rapor, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş tarafından meclise sunuldu.
Subaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek adına süt hayvancılığının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.
Subaş, “Ot, saman ve yem bitkilerinde fahiş fiyat artışından dolayı et satış fiyatlarının arttığı öğrenilmiştir. Azalan dişi hayvan sayısına bağlı olarak doğan erkek sayısı da azalmakta ve bu da besi materyalinin bulunamaması anlamını taşımaktadır. Dişi hayvan kesimlerinin artması kırmızı et arzında kısa dönemde artışa sebep olmakta ve market fiyatlarının sabit kalması anlamını taşımaktadır. Ancak, buradaki en büyük olumsuz etki uzun dönemde görülmekte; besiye alınacak erkek dana bulunamadığı için kırmızı et arzı düşmekte ve buna bağlı olarak et fiyatları yükselmektedir. Şu anda sektörün içinde bulunduğu durum tam olarak budur. Kırmızı ette fiyat artışının önüne geçmek için öncelikle süt hayvancılığının yeniden yapılandırılması ve sütün hak ettiği değeri bulması konusu ele alınmalıdır. İthalat ise, bir süre fiyatlar üzerindeki baskıyı hafifletir ama yine de çözüm olmaz. Bir diğer hususta yaklaşan Kurban Bayramı ve turizm sezonunun başlaması. Bu başlıklar da ete olan taleple birlikte fiyatlarda yukarı yönlü hareketin devam edeceğini gösteriyor. Bunun önlenebilmesi için ilimiz ve ilçelerimizde mera ıslahına önem verilmelidir. Meralarımızın karaçalıdan temizlenmesi ve üre gübresi atılması için köy muhtarlıklarımızın bilgilendirilmesi ve gerekenin yapılması görüşündeyiz.
İlimizde canlı hayvan satış fiyatları serbest piyasa kapsamında Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan satış yerinde açık arttırma yöntemiyle yapılan satışlarla belirlenmektedir. 2024 yılı hayvancılık destekleme miktarları aşağıda detaylandırılmıştır.
Buzağı Desteklemesi: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 2 bin 68 TL’ye kadar buzağı desteği alırken; yeni modelde 5 bin 700 TL’ye kadar buzağı başı destekleme ödemesi alabilecektir.
Ari İşletme Desteği: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 10 buzağısı için 38 bin 680 TL’ye kadar ari işletme desteği alırken; yeni modelde 97 bin TL’ye kadar destekleme alabilecektir. Ayrıca ari işletmelerimiz ilave süt desteklerinden de yararlanabilecektir.
Besilik Sığır Desteklemesi: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 5 baş kombine ırk için 2 bin 500 TL destekleme ödemesi alırken; yeni modelde 15 bin 750 TL’ye kadar destekleme ödemesi alabilecektir.
Küçükbaş Hayvan Desteklemesi: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 100 baş anaç koyun için 45 bin 400 TL’ye kadar destekleme ödemesi alırken; yeni modelde 85 bin 200 TL’ye kadar destekleme ödemesi alabilecek.” şeklinde konuştu.
Komisyon raporu hakkında söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı Mustafa Üstün de, hayvancılık için meraların önemine dikkat çekti.
SUBAŞ: SÜT HAYVANCILIĞI YENİDEN YAPILANDIRILMALI!

-