Edirne’nin simgesi ve Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camii’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. 2021 yılında başlatılan restorasyon kapsamında caminin kurşun kaplamaları ve taş onarımları tamamlanırken, dört minaresindeki çalışmalar da bitirilerek iskeleler kaldırıldı.
Tarihi caminin çevresinde yürütülen meydan düzenleme çalışmaları 2022’de tamamlandı. Camiye ait kündekari giriş kapıları ve pencere kepenklerinin konservasyon ve restorasyonu ise geçen yıl ekim ayında sona erdi.
Bir bölümü ziyarete ve ibadete açık tutulan Selimiye Camii’nde, çevredeki tarihi yapılar da eş zamanlı olarak onarımdan geçiriliyor. Edirne Valisi Yunus Sezer, devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Caminin kubbe kısmındaki kalem işleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Sezer, “Selimiye Camimizin çevre düzenlemesi de dahil olmak üzere özellikle minarelerdeki yapılan işlemler, alttaki onarım ve restorasyon çalışmalarının tamamı neredeyse bitmiş durumda. Orada sadece kalem işleriyle ilgili kubbe kısmında bir eksikliğimiz var. Bu kalem işleriyle ilgili eksiklikler de şimdi çalışılıyor. Onlar da hızlı bir şekilde bitirildikten sonra inşallah oradaki inşaat malzemelerini çekmeye başlayarak hazır hale getireceğiz. Artık sona doğru gelindi. Herhalde burada 2-3 aylık bir süreçle beraber oradaki iskeleler de sökülür diye tahmin ediyorum. Şu anda herhangi bir bekleyen bir durum söz konusu değil” diye konuştu.













