20 Aralık 2025
2.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYAŞAMİSTASYON GÜZEL SANATLARA AÇILIYOR

İSTASYON GÜZEL SANATLARA AÇILIYOR

-

Edirne’de tren garı olarak inşa edilen ve günümüzde Trakya Üniversitesine bağlı Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren tarihi bina, öğrencilere akademik eğitimleri için pozitif bir ortam sunuyor.
 

Karaağaç Mahallesi'ndeki tren garı, II. Abdülhamit döneminde Mimar Kemalettin'e yaptırıldı. Sirkeci Tren Garı örnek alınarak neoklasik tarzda yapılan gar binası, 1914 yılında tamamlanmasına rağmen 1. Dünya Savaşı nedeniyle güzergah dışı kalmasından hizmete giremedi. Savaş sonunda Osmanlı sınırları dışında kalan Karaağaç, Lozan Antlaşmasıyla yeniden Türk sınırlarına geçti.

Karaağaç Tren İstasyonu da 1930 yılında işletmeye alındı. İstasyon, 1971 yılında Pehlivanköy-Edirne arasında yeni demiryolu hattının açılmasına kadar işlevselliğini sürdürdü.

Heybetiyle Karaağaç Mahallesi'ne gidenlerin dikkatini çeken istasyon binası, önce rektörlük binası, son yıllarda da Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılıyor.

Eski günleri hatırlatan kara tren ise bahçede sergilenmeye devam ediyor.

Tek başına tarihi tren garının bile tüm ihtişamıyla dikkati çektiğini vurgulayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ortamın fotoğraf sanatçılarına da ilham kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

“Ortam öğrencilerin motivasyonunu arttırıyor. Tren yolu var, tren var, tarihi ve kültür var, gittiğiniz zaman eserlerdeki inceliği görüyorsunuz. Orası bizim göz bebeğimiz bir yer. Yerleşke içerisinde resim, heykel, grafik bölümlerimiz var. Sadece öğrencilerimiz ve hocalarımız için değil yoğun bir şekilde ziyaretçilerin de akınına uğrayan bir yer. Adeta yaşayan bir kampüs''

''Derslerimize daha pozitif bir şekilde yansıyor''

Grafik Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Damla Sürgün ise okullarının en çok doğal ve tarihi ortamını sevdiğini söyledi.

''Bu da bizim derslerimize daha iyi motive olmamızı sağlıyor. Görselimizi geliştiriyor, derslerimize daha pozitif bir şekilde yansıyor, okulumu çok seviyorum.''

Heykel Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hasret Aktürk ise okullarının tarihi doku açısından birçok üniversiteden güzel olduğunu belirtti.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side