21 Aralık 2025
5.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYAŞAMKİVİ ÜRETİLMEYE BAŞLANDI

KİVİ ÜRETİLMEYE BAŞLANDI

-

Bir haberde komşumuz Çanakkale’den geliyor. Türkiye kivi üretiminde yeni kurulacak bahçeler için uygun yer bulamayan bazı üreticiler rotayı Çanakkale Biga’ya çevirdi.
 

Bu yıl Türkiye genelinde 42 bin ton civarında kivi üretimi bekleniyor.  Son yıllarda kivi üretimiyle adını duyuran ve ardı ardına yeni bahçelerin kurulduğu bu Yalova’da uygun fiyata verimli alanlar bulamayan bazı üreticiler, Çanakkale'nin Biga ilçesine yöneldi.

Ilıman iklime sahip olması dolayısıyla Yalova'ya eşdeğer kalitede kivinin üretildiği Biga’da, bu ürünle adını duyurmaya başladı.

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Bozlar köyünde kivi üreticiliği yapan Ufuk Çoban, 5 yıl önce Yalova'dan Biga'ya geldiğini ve 55 dönümde kivi üretimine başladığını söyledi. Zamanla üretim yaptığı alanı genişlettiğini dile getiren Çoban, “Bölgenin toprağı geçirgen olduğundan verimde sorun olmadı. Burası sahil kıyısı. Ilık iklim isteyen kivi bitkisinin sevdiği toprak bu bölgede mevcut.” dedi.

Bu yıl 50 ton ürün beklediğini ifade eden Çoban, “Burada örnek olduk ve kurulan kivi bahçesi sayısı giderek artıyor. Geçen yılki ürünü Bandırma'ya verdim. Bu yıl ise kasımda hasat yapacağız ve Yalova'ya göndereceğim.” diye konuştu.

Biga İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca ise bölgenin iklimin ve toprak yapısının kivi üretimine çok uygun olduğunu söyledi.

Karaca, Biga'da kivi üretiminin 200 dönüme ulaştığını belirterek, ilçelerinin bu üründe adını duyurmaya başladığını aktardı.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side