27 Temmuz 2024
23.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEARDAHAN’DAN EDİRNE’YE KANEVİÇE NAKIŞI GETİRDİ

ARDAHAN’DAN EDİRNE’YE KANEVİÇE NAKIŞI GETİRDİ

-

Ardahanlı El sanatları uzmanı Nurhayat Aygün, yöresel kaneviçe nakışını anlatmak için Trakya Üreten Kadınlar Festivali’ne katıldı. Keneviçe nakışının yer aldığı tabloları Edirne Kent Ormanında sergileyen Aygün, çalışmalarının nesilden nesile aktarılması için uğraş verdiğini söyledi.

Ardahan Çıldırlı El Sanatları Uzmanı Nurhayat Aygün, Trakya Üreten Kadınlar Festivaline katılmak için Edirne’ye geldi.

Sosyal medya aracılığıyla Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi’ne ulaşan Aygün’ün, Trakya Üreten Kadınlar Festivali’ne katılmak istediğini belirtmesi, kadın meclisi tarafından mutlulukla karşılandı. Çalışmaları sergilemek için Edirne’ye gelen Aygün, Kent Ormanı’nda yapılan Trakya Üreten Kadınlar Festivalinde yerini aldı.

Anadolu kültürünü anlatmak için çeşitli etkinliklere katıldığını söyleyen Aygün, gelecek kuşaklara aktarılması için kaneviçe nakışını tablolara işlediğini ifade etti.

Aygün, “Ardahan’dan Edirne’ye kültürümüzü, yöresel nakışlarımızı, o dönemdeki annelerimizin kaneviçe nakışını burada sergileyerek insanların beğenisine sunduk.

Anadolu insanının o dönemde çok kıymetli nakışları varmış. Ben bu nakışları örtü olarak tablo olarak işledim. Çünkü örtü olarak zamanımızın malum dönemine hitap etmiyor fakat tablo olarak nesilden nesile aktarılabileceğini tahmin ederek çalışmalarımı böyle tablo olarak yaptım. Anadolu kültürü aslında anlatmayla bitmez, çok büyük bir değer. Nice ustalar, değerler Anadolu’dan çıkmış. Nakışlarına baktığınız zaman o duyguları hissiyatları, işlenmiş olan nakışların hepsinin ayrı anlamı olduğunu insanlara kazandırmışlar. Aslında onlara minnet borçluyuz. Öyle kıymetli eserlerimiz var ki inanın halıya kilime bu yansıtmışlar. Bordonun hakim olduğu yeşilin yoğun olduğu, sarının, turuncunun farklı objelerde yansıtıldığı, hayat ağacının verimliliği, bereketin modeli, bir çok anlım değerli nakışlarımız var. Ben onları şimdiki gençliğin, annelerin gönüllerinde yer edebilmek için yola çıkmıştım. Başardığıma inanıyorum. Sanatın ve sanatçının değer görmediği bir toplumdayız. Ben istiyorum ki sanatımız hep var olsun, hep yaşasın. İnşallah gönüllerde olumlu bir yer ederim diye düşünüyorum.

Yüzün üzerinde tablo çalışmam var. Tarihi değeri olan, Anadolu kültürünü temsil eden, o dönemdeki renklerle bire bir işlemiş olduğum yüzün üzerinde çok kıymetli tabloların oldu” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side