Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin artırılmasını isteyen barolar, 13 Eylül Salı günü iş yavaşlatma eylemi kararı aldı. Edirne Barosu Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya, CMK hizmetinde avukatlara ödenen ücretin iyileştirilmesini talep ettiklerini söyleyerek, “enflasyon oranlarında bir artış yapılması planlanıyor. Biz bunu ‘kabul edilir’ bulmuyoruz. Biz avukatlık asgari ücret tarifesinde olan rakamların uygulanmasını istiyoruz” dedi.
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin artırılmasını isteyen barolar, 81 ilde eylem kararı aldı. Bu kapsamda Avukatlar, 13 Eylül Salı iş yavaşlatma eylemi yapacak. Edirne Baro Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya, yapılacak eylemin bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.
Sivrikaya, “CMK hizmetlerini maalesef yavaşlatmak zorunda kalacağız. Bu bir uyarı eylemidir. Biz Adalet, Maliye Bakanlığına bir uyarıda bulunmak istiyoruz, avukatlar olarak. Avukatlar CMK hizmetini, bir yargı görevi olarak görüyorlar. Vatandaşlara yapılan bir hizmettir. Adil yargılanma hakkının sağlanması. İşkence ve kötü muamelenin engellenmesi için avukatlara yüklenmiş bir görev. Ancak biz bu görevi yerine getirirken anayasada tanımlanan angarya yasağına karşı da tedbir almak zorundayız. Angarya yasağı içinde kalacak bir ücretle bu işi yaptırmak mümkün değil. Avukatın harcadığı mesainin karşılığı değil. Yaklaşık en az 3 yıl süren bir dava için bile şu anda 700 lira civarında bir ücret ödeniyor. Ondan da Katma Değer ve Gelir Vergisi kesilerek 400-500 lira gibi paralarla 3 yıl boyunca avukatın bir davaya bakması bekleniyor. Önümüzdeki yıla ilişkin hazırlanacak olan tarifede de enflasyon oranları gibi bizce pekte gerçekçi olmayan enflasyon oranlarında bir artış yapılması planlanıyor. Biz bunu ‘kabul edilir’ bulmuyoruz. Biz prensip olarak avukatlık asgari ücret tarifesinde olan rakamların uygulanmasını istiyoruz.
Bu kararı biz, Türkiye Barolar Birliği’nde toplantı yaptığımız 81 baro baro başkanı ile birlikte aldık. Ortak karardır. Oy birliği ile alınan karardır. Edirne Barosu avukatları da bu kararı uygulayacak. Şayet sesimize kulak verilmezse, sorunlarımıza çözüm yolunda olumlu yaklaşılmazsa, devam eden haftalarda önce bir günlük ardından 3 günlük iş bırakma eylemleri yapacağız. Bu eylemleri yaparken bazı istisnalarımız olacak. Bunlar kadına karşı şiddet ve istismar. Çocuğa karşı şiddet ve istismar suçlarında tabi ki eylemlere ara vereceğiz. Orada avukat hemen görevinin başında olacak. Onları yalnız bırakmamız mümkün değil. Ama diğer dosyalarda maalesef üzülerek bunu yapmak zorundayız. Artık yapmak zorunda kaldık” dedi.