11 Kasım 2024
6.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEBAKAN KACIR: BALKAN ÜLKELERİ İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ!

BAKAN KACIR: BALKAN ÜLKELERİ İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ!

-

Edirne’de gerçekleştirilen Balkan İş ve Yatırım Forumu’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Gümrük Birliği ile on yıllardır Avrupa’nın önemli bir ticari ortağı olan Türkiye, tüm Balkan ülkeleri ile iş birliğine hazır. Gelin birlikte üretelim, birlikte kazanalım.” dedi.

Balkan İş ve Yatırım Formu, Edirne’de gerçekleştirildi. Margi Hotel’de düzenlenen foruma; Türkiye ve Balkan ülkelerinden Bakanlar ile sektör temsilcileri katılım gösterdi. Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son 22 yılda Türkiye’ye 270 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırımın gerçekleştiğini ifade etti.

Bakan Kacır, “Türkiye olarak son yıllarda Balkan coğrafyasında pek çok yeni işbirliği mekanizması tesis ettik. Diyalogu ve ortak faydayı önceleyen bir duruş sergiledik. Balkanların en büyük ekonomisi olarak; güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapımızı inşa sürecinde elde ettiğimiz deneyim ve birikimi de her daim paylaşmaya hazır olduk. Çünkü ekonomide elde edilen kazanımların, tecrübenin, kapasitenin ancak iş birlikleri ile gelişeceğine inanıyoruz. Şu an buradaki mevkidaşlarım ve iş insanları, Balkanlardaki dostlarımız, son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’nin kalkınma yolcuğunda kat ettiği mesafenin en yakın şahitleri arasında yer alıyor. Dünyada belki en iyi birkaç uygulayıcısından biri olduğumuz organize sanayi bölgelerimizin sayısını bu dönemde 191’den 362’ye çıkardık. Bugün 2,7 milyonu OSB’lerimizde olmak üzere 6,7 milyon vatandaşımız sanayi sektöründe istihdam ediliyor. Etkin bir Ar-Ge teşvik mekanizması kurduk. Neredeyse sıfırdan dev bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. Türkiye’yi baştan başa 104 teknoparkla, 1600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkeziyle donattık. Teknoloji geliştirme ve üretmede çok önemli kazanımlar elde ettik. Türkiye’nin otomobili Togg’la milletimizin 60 yıllık yerli ve millî otomobil hayalini gerçeğe dönüştürdük. Ülkemizi kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen ve üretebilen 11 ülke arasına taşıdık. Tüm dünyada yatırım iştahının azaldığı pandemi sonrası dönemde Türkiye, jeostratejik konumu, nitelikli insan kaynağı, güçlü lojistik ve ticaret altyapısıyla yatırımcılar için verimli ve güvenilir bir liman oldu. 2003 öncesi yıllık ortalama 1 milyar dolar ile küresel doğrudan yatırımların ortalama yüzde 0,2’sini çekebilen Türkiye, 2003 sonrası dönemde küresel yatırımın ortalama yüzde 1’lik kısmını çekmeyi başardı. Son 22 yılda ülkemize yaklaşık 270 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşti. Bunu ‘ortağına kazandırmayan, kendisi kazanamaz’ diyerek başardık. Dünyanın önde gelen firmaları, üretimlerini ve Ar-Ge çalışmalarını ülkemizde gerçekleştiriyor. Daha geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük elektrikli otomotiv üreticisi BYD, yıllık 150 bin elektrikli araç üretecek tesisini ve yenilikçi yeşil teknolojilere yönelik Ar-Ge merkezini ülkemizde kuracağını ilan etti. Küresel firmalarla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler benzer ölçek ve nitelikte yatırımların devamının geleceğine işaret ediyor. Bunun ardında, az önce de ifade ettiğim gibi, beraber kazanma ilkesi yatıyor, dürüst ve adil ortaklık yatıyor.” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile iş birliğine hazır olduğunun da altını çizdi.
Bakan Kacır, “Yakın coğrafyamızla yüksek ekonomik entegrasyonu; ülkemizin kalkınma yolculuğu ile elde ettiğimiz kazanımların taşıyıcı sütunu olarak değerlendiriyoruz. Türk yatırımcıların ve girişimcilerin, bölgenin her ülkesinde oluşturduğu istihdam ve katma değer üretimini memnuniyetle takip ediyoruz. Bugün saygın temsilcileri aramızda olan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova ve Kuzey Makedonya’da toplam Türk yatırımları 8 milyar dolar seviyesindedir. Fakat mevcut düzeyin gerçek potansiyeli yansıtmadığını da özellikle ifade etmek istiyorum. Potansiyeli yansıtmadığı gibi, karşı karşıya olduğumuz sınamalar için de henüz yeterli düzeyde olmadığını ayrıca belirtmek istiyorum. Dünyanın en güzide coğrafyasında, sahip olduğumuz avantajları ve yüksek potansiyelimizi harekete geçirmek için; hepimiz ekonomik ilişkilerimizi karşılıklı derinleştirecek ve daha ileriye taşıyacak adımları atmaya mecburuz. Gümrük Birliği ile on yıllardır Avrupa’nın önemli bir ticari ortağı olan Türkiye, tüm Balkan ülkeleri ile iş birliğine hazır. Örneğin bugün de ayrı bir oturumda sunulacak olan Edirne’nin OSB’leri tüm Balkan firmaları için önemli bir fırsat sunuyor. Edirne’de beraber üreteceğimiz ürünleri Gümrük Birliği ile Avrupa’ya olduğu kadar, Uzak Doğudan Orta Doğu ve Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyaya gönderme kapasitemiz var. 85 milyon nüfuslu Türkiye başlı başına bir pazar, dünyanın en çok noktasına uçulan şehri İstanbul ise sizi dünyaya bağlayacak bir bağlantı noktasıdır. Gelin birlikte üretelim, birlikte kazanalım. Keza, coğrafya ve hudut tanımayan yeni teknolojiler ve start-up evreni hepimiz için paha biçilmez fırsatlarla dolu. Türkiye olarak şu an milyar dolar değerlemeyi geçmiş 7 start-up’ımız, bizim tabirimizle Turcorn’umuz var. Bunların yanına yenilerini ekleminin yolunun da start-up ekosistemlerini birbirine entegre etmekten, sınır ötesi ortaklıklardan geçtiğini biliyoruz. Bu sebeple teknoloji ekosistemimizin Balkanlarla entegrasyonunun gayreti içindeyiz. Tarih ve coğrafya bizi buna zorluyor.” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side