26 Nisan 2024
19.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEEDİRNE ATIK SU ARITMA TESİSİNDE SONA YAKLAŞILIYOR

EDİRNE ATIK SU ARITMA TESİSİNDE SONA YAKLAŞILIYOR

-

Edirne Belediyesi’nin yapımına, 2018 yılında başladığı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde inşaat süreci büyük ölçüde tamamlandı. Ocak ayından itibaren işletmeye alınacak olan tesis, 24 mahallenin atık suyunu arıtacak. Burada arıtılan su tarımsal sulamada da kullanılacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne tarihinde ilk kez açılacak arıtma tesisinde günlük 38 bin metreküp atık suyun arıtılacağını, tesisin tamamen son teknolojiyle yapıldığını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yılsonu itibariyle yapımı tamamlanarak hizmete alınacak Edirne Belediyesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapılarını basın mensupları ve belediye meclis üyelerine açtı.

Tesisteki çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Gürkan, temeli 5 Haziran 2018 yılında Dünya Çevre Günü’nde atılan tesisin doğa dostu bir tesis olacağını söyledi.

Gürkan, “Pandemi ile birlikte uzun bir süre işlere ara vermek zorunda kaldık. Pandemiden sonra Edirne’nin ilk arıtma tesisini, yani 8 bin 300 yıllık kentin ilk arıtma tesisini yapmaya başladık. Aralık ayında buradaki inşaat bitecek. Bugün bu hali ile bu tesisi görmenizi istedim. Bu tesis dünyada da Türkiye’de de en son sistem tesislerden birisi. Şehirdeki bütün atık suları, yağmur suyu ile birlikte toplayıp işledikten sonra doğaya bırakılacak. Buradan çıkacak su tarımsal amaçlı da kullanılabilir. Bu suyun tarımsal sulamada kullanılmasını da bütün bilim insanları tavsiye ediyorlar. Hem 600 metre ilerimiz Meriç nehri. Bu tesis bittikten sonra yılbaşından sonra işletmeye aldığımızda buradan üretilecek, arıtılmış su doğanın düşmanı değil tam tersine doğanın dostu olan bir atık su olacak. Tarımsal sulamada kullanırsanız ki bu konuda çiftçilerimiz ile görüşeceğiz, verimi arttırıyor, Meriç Nehri’ne salarsanız, nehirdeki canlı yaşamını arttıran bir özelliği olacak. Bununla mutluyuz. Çok uğraştık. Şuan ki değeri fiyat farkları hariç 156 milyon TL civarından tabi, fiyat farkı ne kadar çıkacak, onu sonra hesaplayacağız” dedi.

Başkan Gürkan, tesiste yararlı maddelerden oluşan suyun doğaya bırakılacağını, bu suyun tarımda da kullanılabileceğini ifade etti.

Gürkan, “Bu tesislerde atıkların içerisindeki yararlı madde sayısını çoğaltıp, zararlı maddelere ayırarak, bunların doğaya katkısını sağlamış olacağız. Biyolojik olarak arıtmanın fonksiyonu bu olacak. Bu suyu tarımda kullanırsanız, daha fazla verim alacaksınız. Bu bölgede zaten ağırlıklı olarak çeltik ve ayçiçeği ekim sahası. Bu tesis iki aşamalı bir tesis, 2033 yılına kadar bir Nüfus Projeksiyonu var bu tesisin; 2033 yılında Edirne’nin nüfusunun yaklaşık 213.972 kişi olması bekleniyor. Tesis işletmeye alındığında 2033 yılına kadar günlük 38,899 m³ atığı arıtacak. 2033 yılından sonra Edirne nüfusunun 20 bin daha artması bekleniyor o zaman işletme kapasitesi 50 bin metreküpe çıkacak. Bu da Edirne’ye minimum 50 yıl hizmet verecek bir tesis anlamına geliyor” dedi.

Başkan Gürkan, tesiste ayrıştırılacak çamurdan elektrik enerjisi üretmeyi de planladıklarını söyledi.

Gürkan, “ Buradan uzun vadede günlük 7 ton, kısa vadede 4 ton civarında çamur kalacak elimizde. Sıvı kısmını arıttıktan sonra bu miktar çamur kalacak. Bu çamurdan da nasıl, aynı çöplükteki gibi aynı çöplükteki gibi elektrik enerjisine çevirebiliriz, 1 yıldır da bunun çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre Mühendisi Diyara Merve Aydoğan, Edirne’nin 24 mahallesinin atık sularının yapılan tesiste arıtılacağını ifade etti.

Aydoğan, “24 Mahallemizin atık suları burada arıtılacak. Aslında ilk etapta 23 mahalle olarak düşündük, Karaağaç Mahallesi’ni ayrı olarak düşündük ama işletme zorluğu nedeniyle bütün zorlukları aşarak, buraya taşımaya karar verdik. Tüm atık sular, burada toplanacak ve tek elden nehrimize deşarj edilecek” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side