27 Temmuz 2024
21.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEEDİRNE SARAYI ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

EDİRNE SARAYI ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

-

Milli Saraylar Başkanlığı, dünya kültürel mirasına armağan niteliğinde benzersiz bir çalışmaya imza atacak. Temeli II. Murad döneminde atılan ve uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu padişahlarına ev sahipliği yapan kayıp Edirne Sarayı, aslına uygun şekilde eski ihtişamına kavuşturulacak.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Edirne Sarayı Matbahı Amire (saray mutfağı) bölümünde Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve ihya çalışmaları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadettin Öktem’in katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, 18 Ekim 2022 tarihinde restorasyon ve ihyası için Edirne Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı kararı ile Milli Saraylar Başkanlığına tahsis edildiğini söyledi.

Yıldız, “Edirne Sarayı, Osmanlı döneminden başlayarak uzun yıllar talihsizlikler yaşamış bir mekan, bu nedenle bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamış durumda, bir kısmı da elimize ulaşmış durumda. Ulaşamayanlarla ilgili yapılan tespit, saha araştırmalarında, incelemelerde önemli bir kısmına ait buluntuların burada olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Edirne Sarayı’nda da tıpkı Yıldız Sarayı’nda yapılan bütüncül bir çalışma yürütülecek. Çalışmalar Milli Saraylar Başkanlığı Bilim ve Değerlendirme Kurulunun gözetiminde yapılacak. Kurulun saha tespitlerini tamamladı ve rapor hazırlandı. Rapor sonucu Edirne Sarayı’nın bir bütün olarak ihya edilebilecek ve edildiğinde tarihi kültürel mirasa çok ciddi katkı sağlayacak. Kum Kasrı ve Matbahı Amire’nin 2007 ve 2009 yılları arasında restorasyonuna Milli Saraylar olarak katkıda bulunmuştuk ancak bu alanda yapılan diğer çalışmalar münferit kaldı. Tarihi miras alanlarının bütüncül olarak ele alınmasının önemini rapor bize ifade ediyor. Yol haritamızın birinci başlığı olarak master planı çerçevesinde Edirne Sarayı’nı bütüncül bir yaklaşımla ihya etme azmindeyiz. Hedefimiz hem devletimizin aynı döneminde olduğu gibi temsil makamında hizmet vermesi hem de en önemlisi turistlerin, Edirne halkının geçmişini öğrenebildiği bir tarih külliyesi olmasıdır. Çalışmalar tamamlandığında Edirne Sarayı Hümayunu tarihi kültürel mirasın çok önemli bir vesikası olacaktır” dedi.

Basın toplantısında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, “ Edirne Sarayı’nın ihyasıyla birlikte geçmişimiz ile geleceğimiz arasında çok önemli bir köprü kurulacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Vali Kırbıyık “Edirne’nin bir rolü de nasıl Ahlat, Malazgirt Türkler’in Anadolu’ya açılan kapısıysa Edirne’de Türkler’in hem İstanbul’a hem Avrupa’ya açılan kapısı, bu sarayın ihyasıyla birlikte geçmişimiz ile geleceğimiz arasında çok önemli bir köprü kurulacağını düşünüyorum.”dedi

Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadettin Öktem de, mekânların ruhu olduğuna inandığını ifade ederek, çalışmanın son derece önem arz ettiğini söyledi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side