20 Eylül 2024
13.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEEMADDER’DEN KADEMELİ EMEKLİLİK ÇAĞRISI

EMADDER’DEN KADEMELİ EMEKLİLİK ÇAĞRISI

-

Emeklilikte Adalet Derneği temsilcileri Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. EMADDER Edirne Temsilcisi Çiler Kopan’ın okuduğu açıklamada,  2000 yılı sonrası sigorta girişli olan vatandaşların adaletsizliğe uğradığı vurgulandı.

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Edirne ve Tekirdağ temsilcileri Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernek adına basın açıklamasını Edirne Temsilcisi Çiler Kopan okudu. Hükümete seslenen üyeler, kademeli emeklilik sistemine geçilmesi gerektiği konusunda sloganlar attı.

Kopan’ın okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“3 Mart 2023 tarihinde yeniden düzenlemen EYT yasası, tüm çalışanlar için adil bir emeklilik düzenlemesi yerine,  sadece  8 Eylül 99 tarihi öncesi ile başlayan çalışanları kapsayan bir düzenleme olarak hayata geçmiştir.  Bu nedenle 1 gün, 1ay, 1 veya bir kaç yıl işe geç başlanmış olması nedeniyle, akranların benzer  ve hatta daha fazla prim günüyle emekliliğe ulaşmalarında 17/20 yıl fark oluşmuştur. İnsan ömrünün 1/4 lük süresi olan bu fark anayasanın eşitlik  ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Basında 2000’liler  olarak bilinen 8 Eylül 99 tarihinden sonra işe başlayanlar için büyük bir mağduriyet doğurmuştur. 2000’lilerin aslında amacı ne erken emekli olmak,  ne de  EYT kapsamına dahil olmaktır. Bizleri yaralayan aynı ülke vatandaşı olduğumuz akranlarımızla, benzer ve hatta daha fazla primle 2.sınıf vatandaş olarak hissetmemizi sağlayan adaletsizliktir. Daha 10 aylık bir dernek olarak 21 Ocak‘ta İstanbul  – Kartal’da 15 bin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirdiğimiz 2. mitingimizin ardından tüm illerimizde basın açıklamaları ile bu adaletsizliği duyurmaya devam ediyoruz. Bu adaletsizlik son bulana kadar da çığ gibi büyümeye devam edeceğiz. Bizleri yok sayamazsınız buradayız ve haklarımıza kavuşana kadar da burada olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza,  hükümetimize bu vebale ortak olan tüm partilerimize sesleniyoruz. Bu adaletsizliğe sessiz kalmak buna ortak olmaktır.

Tüm basın, tüm vekillerimiz, bakanlarımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız bizlere bu adaletsizliğin çözülmesi gerektiğini söyleyene kadar tek bir kişi kalmadan anlatmaya devam edeceğiz. Biz 3 Mart tarihinden sonra neler yaşadık, neler hissettik herkes duysun bilsin…

Bizden küçüklerin emekli olmalarına şahit olduk. 2.sınıf vatandaş muamelesine, sana EYT vurmadı mı sözlerine, çalışın bize bakın aşağılanmalarına, üzülmeyin siz de emekli olursunuz sözlerine maruz kaldık.

O gün; 1 gecede, 17 sene yaşlandık, hayatımızın 17 yılı yok sayıldı. Severek gittiğimiz işimize giderken, emeklerimizin boşa sayıldığını hissedip ayaklarımız geri gitti. Ülkemizde kendimizi yok hükmünde ve dışlanmış ve ikinci sınıf vatandaş hissettik. İş yerlerimizde çalışma barışımız bozuldu.

Hayatımızın 17/ 20 senesi 8/9/99 dan önce işe girenlerden  daha değersiz değildir.

Kimse bizi EYT’nin 23 yıllık mücadelesi ile kıyaslamasın. Onların mücadelesinde yasa tarihinde hiç bir çalışanın daha çalışma yılları ve primleri dolmamıştı.  İleri vade için bunun için mücadele veriyorlardı.

Bizler bizlerden istenen primleri doldurduk.  Bizden küçük ve az primi olanlar emekli oldu ve üstüne daha bir bu kadar çalışmamız isteniyor. Emekli olanlardan daha fazla primle kaybedecek 1 yılımız daha yok. Bu mücadelenin en sürede çözüme ulaşmasını istiyoruz  Emeklilik için 17-20 yıl beklemenin bedeli ne ile ölçülebilir? 17 yıl 20 yıl ne demek? Bir insanın doğup askerlik çağına gelmesi demek, Üniversite çağına ve evlilik çağına gelmesi demek.

Bizler sadaka, lütuf,  avantaj istemiyoruz…  Çalıştık emek verdik, anamızın ak sütü gibi helal olan hakkımızı istiyoruz.  Çok çalışan az çalışandan tam 17-20 yıl sonra nasıl emekli olabilir?

Bu hangi vicdana, hangi adalete sığar. 3 Mart 2023 tarihi bir kesime bayram iken, aynı yaştaki hatta daha çok çalışan ve yaşça büyük kesime cenaze olmuştur.

50-52 yaşında annelerimiz zorlanmalara rağmen çalışıyor ve daha 8-10 yıl daha çalışacak. Nasıl bir yasa? Nasıl bir adalet ki bu; 43-45 yaşındaki delikanlıların maaşını 50 yaşındaki anneler, kadınlar ödemeye mahkum ediliyor. Yurt dışı şartlarında emeklilik yaşı isteyip,  yurt dışı çalışma şartlarının çok aksine şartlarda çalıştırmak adil mi? Yurt dışında akranlar arasında 17/20 yıl fark mı var?

Maaş için değil adalet için buradayız.

Bize bütçe,  ekonomi,  enflasyon,  bunlarla gelmeyin. Bizler 5 bin günlü değiliz. Fazlası ile ödedik primlerimizi, bizler borçlu değiliz alacaklıyız alacaklı.

Hükümetimize, devletimize sesleniyoruz; buradan Kademeli Emeklilik ile bu ülkenin fertleri olan bizlerin haklarını teslim ederek adaletin seçimlerden önce sağlanması ve vatandaşın devletine olan güveninin yeniden inşa edilmesi elzemdir. Çünkü geç gelen adalet, adalet değil zulümdür.”

Kopan, 18 Şubat’ta Ankara’da düzenlenecek mitinge katılmaları için kendilerine ücretsiz ulaşım desteği veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür etti.

EMADDER Edirne Temsilcisi Çiler Kopan’ın 21 yaşındaki otizmli kızı Çisil Kopan da, yetkililere seslenerek hak kayıplarının önüne geçilmesi için çalışmalar yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side