27 Temmuz 2024
20.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEGÜNDEMEDİRNE’DE YÜZ BİN DEKAR ALANA ÇELTİK EKİLMEYECEK

EDİRNE’DE YÜZ BİN DEKAR ALANA ÇELTİK EKİLMEYECEK

-

Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Edirne’de üretici bu yıl çeltik ekip ekmemede kararsız. Edirne genelinde çeltik ekilen yaklaşık 550 bin dekar alandan yüz bin dekarında ekim yapılmaması gündemde. Köy Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, bu yıl ekilecek çeltiğin müdahale fiyatı ve desteklemesinin ekim öncesinde açıklanmaması halinde üreticinin çeltik ekiminden vazgeçebileceğini açıkladı.

Köy Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, çeltik fiyatının diğer ürünlere göre düşük seviyede kaldığını söyleyerek, üreticinin bu yıl çeltik ekip ekmemede kararsız olduğunu açıkladı.
Erken, “Şu an çeltik ve pirinç tek haneli rakamlarda kalan tek ürün. Bu nedenle biz bakanlığımızdan ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2022 yılında ekilecek olan çeltiğin bir an önce müdahale fiyatlarının açıklanmasını ve desteklemelerini istiyoruz. Biliyorsunuz 20 yıldan beri 10 kuruş destekleme var. Farklı mazotların 25 liraya geldiği doların, 15 lira olduğu dönemde ilaç, gübre, elektrik gibi zamları bir araya topladığımızda şu an ki piyasadaki çeltik fiyatlarının 2022 yılında çeltik üretimi yapmamıza uygun olmadığını görüyoruz. Bir an önce müdahale yapılması ve bakanlığımızın özellikle de TMO’nun bu konuda çalışmalara başlamasını istiyoruz. Gerekli bilgileri biz kamuoyu ile her zaman paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye’de yüzde 40 ile yüzde 45 arasında çeltik üretimi yapan ilimizin üreticilerinin de yüreğine su serpecek bir bilgi verilmesini temenni ediyoruz. Eğer durum böyle devam ederse üretici başka bir ürün ekimine gidecek. Vaziyet bu olursa gelecek yıllarda çeltik bulamama durumuna gelebiliriz. Çeltik ekimi yapılmadan üreticinin talepleri doğrultusunda fiyatların açıklanması gerek. Şu an fiyatlar 7 ile 7 buçuk lira arasında seyrediyor. Şu anda ki piyasa bizim çeltik maliyetlerimizin altında bir piyasadır.
Edirne’de 530 ile 550 bin dekar arasında çeltik ekimi yapılıyordu. Fakat şu anda kooperatiflerimizin kurulunda alınan kararlara göre en az 100 bin dekar çeltik ekilememe durumu var. Eğer fiyatlar belirlenmez ise alternatif ayçiçeği ekimine dönülebilir. Bu konuda tedirginiz” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side