Edirne’de kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha güçlü yer almasını hedefleyen önemli bir proje daha hayata geçti. Restorasyonu tamamlanan tarihi yapı, “Hanımeli Edirne” adıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Edirne Belediyesi tarafından düzenleme çalışmaları tamamlanan ve mülkiyeti belediyeye ait tarihi yapı, Hanımeli Edirne adıyla kapılarını açtı. Kadınların sosyal yaşamda daha aktif rol almasını destekleyecek şekilde yeniden işlevlendirilen yapı, aynı zamanda kentte yeni bir buluşma noktası olarak hizmet verecek.
Açılış törenine İl Genel Meclisi Başkanı, geçmiş dönem milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Törende ilk olarak Talatpaşa Mahallesi Muhtarı Emin Topçu konuştu. Hanımeli Edirne’nin mahalleye ve kente hayırlı olmasını dileyen Topçu, emeği geçenlere teşekkür etti. Ardından söz alan tarihi yapının eski sahibi Suna Sarvan Hasdoğru ise binanın geçmişine ve restorasyon sürecine ilişkin duygularını paylaştı. Yapının yeniden hayat bulmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Hasdoğru, “Burası benim için sadece bir ev değil, hatıraların yaşadığı çok kıymetli bir yer” ifadelerini kullandı.
Daha sonra kürsüye çıkan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, Hanımeli Edirne’nin yalnızca restore edilmiş bir bina olmadığını, insanların hayatına dokunan yaşayan bir merkez olarak tasarlandığını vurguladı. Kadınların üretimde, sosyal yaşamda ve kent hayatında daha görünür olmasının önemine dikkat çeken Gencan, Kadın Edirne vizyonu doğrultusunda projelerin artarak süreceğini ifade etti.
Merkezde kadınların eğitimlere katılacağını, yeni beceriler kazanacağını ve sosyal bir ortamda bir araya geleceğini belirten Gencan, bünyede yer alan Gel-Al Kahve Alanı’nın ise tüm vatandaşlara açık olacağını söyledi.
Konuşmaların ardından Suna Sarvan Hasdoğru, tarihi yapıya ait eski bir fotoğrafı Başkan Gencan’a hediye etti. Kurdele kesimiyle birlikte açılışı gerçekleştirilen Hanımeli Edirne, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından gezildi.
Program, Edirne Belediyesi mobil ikram aracının vatandaşlara yaptığı ikramlarla sona erdi.














