19 Mart 2024
9.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEGÜNDEMHURMA FİYATLARI YÜZDE 300 ARTTI

HURMA FİYATLARI YÜZDE 300 ARTTI

-

Ramazan ayının başlamasına günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgahlardaki yerini aldı. Fiyatları geçen yıla oranla yüzde 300 artan hurmanın kilogramı, cinsine göre 170 ile 400 lira arasında değişiyor.

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının vazgeçilmezi hurma da tezgahlardaki yerini aldı. Hurma fiyatları ise cinsine göre 170 ile 400 lira arasında değişiyor. Fiyatların geçen yıla oranla yüzde 300 arttığını belirten esnaf Hakan Çakıcı, fiyat artışlarından dolayı vatandaşların gramla alışveriş yapabildiğini ifade etti.

Esnaf Hakan Çakıcı, “Hurma fiyatları geçen yıla göre yüzde 300 artmış durumda. Şu anda yerli müşteriye satışımız yok. Bulgar vatandaşlara satıyoruz. Daha ramazanla ilgili bir hareketlenme yok. Genelde sattığımız hurmalar Kudüs Hurması, Cezayir, Bağdat hurması. Genel olarak Kudüs hurması satıyoruz. Genel olarak pahalı hurmaları yabancı müşterilere satıyoruz. Yerli müşteriler en ucuzunu alıyorlar. Ramazan’ın ilk haftası bir hareket olmasını bekliyoruz ama alışveriş yapan da yarım kilogram alır. Zaten o arada da Ramazan bitmiş olur. Ramazandan sonra da satış olmaz. Fiyat aralığı 170 liradan başlıyor, 400 liraya kadar gidiyor. Cezayir hurması 100 lira, Bağdat hurması 50 lira. Bağdat hurmasını pek lezzetli bulmadıkları için herkes Kudüs hurması almak istiyor ama para olmadığından dolayı alamıyorlar. Kriz var. Şu anda iyi bir hurmanın kilosu 400 lira. Kudüs hurması bu. Yerli vatandaşın bunu alması mümkün değil. Genellikle 170 lira olan hurmayı tercih ediyorlar. Hurmalarında boyutları değişiklik gösteriyor. En ufak boyu tercih ediyorlar. O da 250-300 gram. Bazen fiyatı da sormuyorlar 100 liralık ver diyorlar. Geçen seneye göre satışlarda yüzde 200 düşüş var. Cirolarımız düştü. Yani geçen sene vatandaşlar alım yapıyordu. Bu sene fiyatların yükselmesiyle beraber Edirne’de işlerimiz düştü. Bulgarların bir sempatisi kalmadı buraya gelmek için. Daha önce gelip bir koyup 10 alıyordular. Şu anda Bulgaristan’daki fiyatlarla buradaki fiyatlar eşitlenmiş durumda. Oradan buraya gelenlere soruyoruz. Orada aynı fiyat olduğunu söylüyorlar. Buraya gelmeleri maliyetli olduğu için eskisi gibi gelmiyorlar. Ama onlara satış yapıyoruz yine Bulgarlar, Yunanlar bazen Romanyalılar falan geliyor. Sınır bölgesi olduğu için turistlere satıyoruz.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side