27 Temmuz 2024
20.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKEŞAN KÖYLERİNİN KANALİZASYON SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ

KEŞAN KÖYLERİNİN KANALİZASYON SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ

-

Edirne İl Genel Meclisi Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Başkanı Serdar Çığla, Keşan ilçesi köylerinde kanalizasyon eksiklikleri, fosseptik çukurları ve arıtmaların fiziki durumu hakkında yapılan incelemeleri meclis gündemine getirdi.

Edirne İl Genel Meclisi Eylül ayı olağan toplantıları 3. Oturumu bugün gerçekleştirildi. Mehmet Geçmiş başkanlığında yapılan toplantıda; 5 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından Keşan ilçesi köylerinde altyapı, kanalizasyon eksiklikleri, fosseptik çukurları ve arıtmaların fiziki durumu hakkında yapılan araştırmalar neticesinde hazırlanan rapor meclise sunuldu. Raporu sunan Komisyon Başkanı Serdar Çığla, 29 köyde kanalizasyon hatları ve diğer konularda çeşitli sorunlar olduğunu ifade etti.


Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Keşan köylerinde kanalizasyon altyapısı 2002-2007 yılları arasında yapılmıştır. Çobançeşme 2014, Çelebi 2022, Seydiköy 2015, Yeşilköy 2021 ve Sazlıdere 2023 yılında yenilenmiştir. Altıntaş, Büyükdoğanca, Danişment, Gündüzler, Kadıköy, Karahisar, Karasatı, Karlıköy, Kızkapan, Koruklu, Mahmutköy, Seyfiköy ve Şükrüköy’de kanalizasyonlarda sorun yoktur. Büyükdoğanca, Danişment ve Erikli’de doğal arıtma bulunmaktadır.
Köylerin kanalizasyon eksiklikleri ise şu şekilde:
Akçeşme: Fosseptik çukurları bağlantısı yok; boşa akıyor. 3 adet rögar kapağı gerekiyor.
Akhoca: 2 adet fosseptik çukuru temizliği gerekiyor, bakıma ihtiyaç var. Köy içi 5 adet rögar kapağına ihtiyaç var.
Altıntaş: 5 adet konuta kanalizasyon gerekli. 3 adet rögar kapağına ihtiyaç var.
Barağı: 800m. Konutlara yeni kanalizasyon hattı gerekiyor. 100 adet rögar kapağına ihtiyaç var ve fosseptik çukurunun temizliği gerekiyor.
Beyköy: Fosseptik çukurunun acil temizliği, köy içi 100m. Hattın yenilenmesi gerekiyor.
Boztepe: 5 konuta bağlantı gerekiyor. Fosseptik çalışmıyor, çukur yüksekte ve full dolu. Zaman içerisinde büyük sorunlar yaşanacaktır. Kanalizasyon boşa akıyor, köyün kanalizasyonunun yenilenmesinde fayda var.
Çamlıca Beldesi: Kanalizasyon hattı belde belediyesinden geçme, sistem çalışmıyor. Hattın yenilenmesi gerekiyor.
Çelebi: Kanalizasyon yeni yapıldı. Fosseptik çukuru gerekiyor.
Çeltik: Köy içinde kanalizasyon patlakları çok, fosseptik çukuruna bağlantılar yok, araziye akıyor ana yolun geçişinde sağlıksız ortam oluşturuyor.
Çobançeşme: 10 konuta kanalizasyon bağlantısı gerekiyor.
Dışbudak: 5 haneye kanalizasyon gerekiyor. Fosseptiğin acil bakıma ihtiyacı var.
Erikli: 5 konuta kanalizasyon bağlantısı gerekli, 8 rögar kapağı eksik.
Gökçetepe: 300m. Hattın yenilenmesi gerekiyor, 5 adet rögar kapağına ihtiyaç var.
Karacaali: 3 adet fosseptik mevcut olup, bir tanesinde sorun var. Boru bağlantısı gerekiyor.
Kılıçköy: Fosseptiğe bağlantı yok, araziye akıyor. 700m. Boru gerekli. Köy muhtarı ve tarla sahipleri işçiliği kabul ediyor. Hasat sonu sorun çözülürse sağlıklı olur.
Kozköy: Fosseptik çok kötü dolmuş, çalışmıyor. Acil bakım gerekli. Köy içinde rögarlar çalışmıyor, acil bakım gerekmektedir.
Küçükdoğanca: Fosseptiğe giden kısımda 200. Borunun değişimi ve fosseptiğin bakımı gerekiyor.
Maltepe: Köyün tüm kanalizasyonu açık bir şekilde Keşan ana yolunun altına kontrolsüz bir şekilde akıyor. Sağlık açısından acil çözüm gerekmektedir.
Mecidiye Beldesi: Belde belediyesinden geçme, köyde ferdi fosseptik kullanılmakta, Köyiçi ve sahile kanalizasyon gerekiyor.
Orhaniye: 10 haneye kanalizasyon bağlantısı gerekiyor. Fosseptiğin acil temizliğe ihtiyacı var.
Pınarköy: 2 adet fosseptik çalışmıyor, bağlantıları yok, dereye akıyor. 4 adet rögar kapağına ihtiyaç var.
Siğilli: Rögarlara giden kanallar kötü, fosseptik çalışmıyor. Köyün yakınında Keşan yolu köprüsü yukarıda kaldığı için kanalizasyon boşa akıyor. Sağlık açısından çok önemli, mutlaka soruna çözüm bulunmalı.
Suluca: 6 haneye kanalizasyon bağlantısı yapılmalı, fosseptik çukuru özel arazide kaldığı, sızıntı yaptığı için yerinin değişimi gerekmektedir.
Şabanmera: 5 haneye yeni hat gerekiyor. Ayrıca köyün alanı içinde yeni yapılan 200 adet konutun kanalizasyon sorununun çözümü gerekmektedir.
Türkmen Köyü: 20 haneye kanalizasyon bağlantısı gerekli. 15 adet rögar kapağı eksik.
Yayla: Köyde 3 adet fosseptik mevcut. Köy içi küçük biyolojik arıtma konmuş, çalışmıyor. Ayrıca Keşan Belediyesi’ne ait arıtmaya giden köy hattı, Belediye arıtma 4 yıldır çalışmadığı için sorun yaşanmakta, insan ve çevre sağlığı açısından önemli sorun var. İlgili kurumlarla çalışma yapılarak köyün ve yayla sahilin sorunu çözülmelidir.
Yeniçiftlik: 8 adet rögar kapağına ihtiyaç var. Köy içi 300 m. Hat tıkanıyor. Değişim gerekli.
Yerlisu: Kanalizasyon yeni yapıldı. Fosseptik çukur ve rögarların temizliğinin sağlanması görüşündeyiz. Doğal arıtma olan köylerde bitki ekimleri yapılması çevre sağlığı açısından önemli olduğu görüşündeyiz.
Yeşilköy: Kanalizasyon yeni yapıldı. Fosseptik çukuruna ihtiyaç var. 6 haneye 300m. İlave hat gerekiyor.”

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side