27 Nisan 2024
12.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKILIÇCIGİL’DEN SGK’YA ‘İNSÜLİN İĞNE UCU’ ÇAĞRISI

KILIÇCIGİL’DEN SGK’YA ‘İNSÜLİN İĞNE UCU’ ÇAĞRISI

-

Diyabet hastalarının insülin tedavisinde kullandıkları iğne uçları ve şeker ölçüm çubukları fiyatlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uzun süredir güncellenmediğini ve vatandaşların yüksek oranda fiyat farkı ödemek zorunda kaldığını belirten Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, “Tedavi gören insanların iğne uçlarını her gün değiştirmesi gerekiyor ama maalesef değiştiremiyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinden bu fiyatları acil bir şekilde güncellemelerini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, ilaç tedariği konusunda yaşanan sıkıntıların Euro kurunun güncellenmesiyle birlikte bir nebze de olsa ortadan kalkacağını açıkladı. Söz konusu güncellemenin kalıcı bir çözüm olmadığını yalnızca ‘pansuman’ olarak değerlendirebileceğini belirten Kılıçcıgil, ilaçların eczanelere gelmesinin 3 hafta gibi bir süre alacağını da dile getirdi.  

Kılıçcigil, “Bilindiği üzere özellikle Haziran ayından itibaren yoğun bir ilaç yokluğu ile karşı karşıyaydık. Cumartesi gecesi yayınlanan Resmi Gazete ile birlikte ilaçlara yüzde 30,5 oranında zam geldi. Bununla birlikte ilaçlardaki Euro kuru, 10 lira 75 kuruştan 14 lira 4 kuruşa yükseldi. Bunun mevcut ilaçlarda yaşanan sıkıntıya bir miktar pansuman olmasını bekliyoruz ama kalıcı bir çözüm olmadığı herkesin malumu. Mevcut Euro kurunun 30 lira olduğu bir yerde ilaçtaki Euro kurunun 14 lira olarak belirlenmesi sadece pansuman olarak tanımlanabilir. Rezervlerimizde olmayan, bulmakta zorlandığımız ilaçların da kısa sürede tedariğinin olması mümkün değil. Bu ilaçların eczanelerimize depolardan gelmesi en azından üç hafta gibi bir süreyi alacaktır.  Bu ilaç krizi bir miktar daha yaşanacak gibi görünüyor.” dedi.

Yüksek fiyat farkı ödemek zorunda kalan vatandaşların ilaca ulaşımda zorluk yaşadığını söyleyen Kılıçcıgil, ilaçlardaki KDV oranlarında da düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
Kılıçcıgil, “Tabi ilacın raflarda bulunması ilacın ulaşılabilirliği anlamına gelmiyor. Bir de bunun vatandaşlarımız tarafından alınması gerekiyor. Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna mensup vatandaşlarımız ilaçlarını alırken hem ilaçlarda yüzde 10 yüzde 20 gibi katılım payı ödüyor. Aynı zamanda ucuz eşdeğer bandından dolayı da şu an da yüzde 5 o bant. İlaçlarda yüksek oranda fiyat farkları ödemek zorunda kalıyorlar. Tabi buradaki zam da hastalarımızın yüzde 10 ve yüzde 20 katılım paylarının hem de fiyat farklarının yüzde 30 oranında artması demek oluyor. Günümüzün ekonomik koşullarını değerlendirdiğimizde özellikle emeklilerimizin yoğun olarak bu ilaçları kullandığını değerlendirdiğimizde, bu ilaç farkları katılımla beraber oldukça yüksek bir rakam tutuyor.  Hafta sonu Türk Eczacılar Birliği ve dört bölge eczacı odamızla bölgelerarası bir toplantı yaptık. Diğer bölgelerdeki meslektaşlarımız da yüksek oranda bu şikayetini dile getirdiler. Özellikle sosyoekonomik seviyenin düşük olduğu mahallelerde ilaçların alınamadığını gözlemlemeye başladık. Bu da toplum sağlığı açısından oldukça yüksek risk teşkil ediyor. Bununla ilgili önerimiz ise bilindiği üzere zaten Sosyal Güvenlik Kurumu yüksek oranda ilaçlarımızı alıyor. İlaçtaki bu yüksek orandaki KDV’yi zaten Sosyal Güvenlik Kurumu ödüyor ama en azından bu ilaçtaki KDV’yi de diğer gıda takviyelerinde, vitaminlerde olduğu gibi yüzde 1’e düşürebilirsek en azından emekli vatandaşlarımızın ödediği farklarda yüzde 9’luk bir düşüş yaşamış oluruz ve onların da ilaca erişiminde kolaylık sağlanmış olur. Vatandaşlarımızın hekimlerinin uygun görmüş oldukları ilaçları alması onları kullanması sağlıkları için oldukça önemli.” şeklinde konuştu.
Kılıçcıgil ayrıca, insülin iğne ucu ve şeker ölçüm çubukları fiyatlarının güncellenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine çağrıda bulundu.
Kılıçcıgil, “Diyabet/şeker hastalarımızın insülin tedavisinde kullanmış oldukları insülin iğne uçları ve şeker ölçüm çubuklarıyla alakalı da bir sıkıntı yaşıyoruz. Uzun zamandan beri Sosyal Güvenlik Kurumu hem bu iğne uçlarının hem de şeker ölçüm çubuklarının fiyatlarını güncellemiyor. İğne uçları 38 lira 82 kuruş olarak ödenirken, şeker ölçüm çubuklar da 40 lira 70 kuruş olarak kurum tarafından ödeniyor.  Şu anda ki mevcut Euro ve Dolar kurundan dolayı da bunların fiyatları kurumun ödediğinin çok çok üstünde.  Bundan dolayı vatandaşlarımıza yüksek oranda fiyat farkı çıkıyor. Tedavi gören insanlar bu iğne uçlarını her gün değiştirmesi gerekirken maalesef değiştirmiyorlar. Bu da ciddi oranda vatandaşlarımızı enfeksiyon riskiyle karşı karşıya getiriyor.  Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinden bu fiyatları acil bir şekilde güncelleyip vatandaşlarımızın bu anlamda rahata kavuşmalarını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side