27 Temmuz 2024
23.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEKOMŞU ARTIK ESKİSİ KADAR GELMİYOR

KOMŞU ARTIK ESKİSİ KADAR GELMİYOR

-

Geçtiğimiz yıl hemen hemen her gün Edirne’ye gelerek alışveriş yapan Bulgaristan vatandaşlarının gelişlerinde, yılbaşından bu yana gözle görülür bir azalma yaşanıyor. 2022’de Bulgaristan vatandaşlarının büyük yoğunluk oluşturduğu Ulus Pazarı’nda da, son zamanlarda yerli müşterilerin daha fazla olması dikkat çekiyor. Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu, Bulgaristan vatandaşlarının yılbaşı için çok fazla alışveriş yaptıklarını ve şu anda yaşanan durgunluğun normal olduğunu ifade etti.

2022 yılında neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılamak için Edirne’ye gelerek alışveriş yapan Bulgaristan vatandaşlarının gelişlerinde, 2023 yılından itibaren ciddi azalma olduğu gözlemleniyor. Edirne’de her hafta Cuma günü kurulan ve Bulgaristan vatandaşlarının geçtiğimiz yıl adeta akın ettiği Ulus Pazarı da, yılbaşından itibaren durgun görüntüsüyle dikkat çekiyor. Ulus Pazarı’na gelenlerin büyük çoğunluğunun yerli vatandaşlar olduğu görülürken; Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bulgaristan vatandaşlarının yılbaşından önce çok fazla alışveriş yaptığını belirterek, “Yoğun dönemin ardından mutlaka bir durgunluk yaşanmakta. Her gün gelip binlerce alışveriş yapacak halleri yok.” dedi.

Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her Cuma günü Edirne’de kurulan Ulus Pazarına bölge halkı ve komşu ülkelerden gelen misafirlerimiz rağbet etmektedir. Kış mevsiminin etkisini göstermesiyle beraber Bulgaristan’dan gelen misafirlerin sayısında gözle görülür bir azalma olduğunu söyleyebiliriz. Yılbaşına doğru döviz kurlarındaki hareketlenme daha da fazlaydı ve yabancı ülkelerden gelenler alışverişlerini yaptılar. Yoğun bir alışveriş yaptılar; yoğun dönemin ardından da mutlaka bir durgunluk yaşanmakta. Her gün gelip binlerce alışveriş yapacak halleri yok. Şu anda yerli halkımız ucuz ve kaliteli alışveriş için pazarımızı tercih ediyorlar. Genellikle kış sezonu böyle durağan geçer. Mart ayından sonra piyasada hareketlenme başlar.” ifadelerini kullandı.

Reisoğlu, pazara gelen elektrik faturalarının geçen yıla oranla yüzde 200 ile 300 arasında arttığını ve bu durumun esnafları zorladığını da ifade etti.
Reisoğlu, “Esnafımızın pahalılıkla sıkıntısı zaten var. Ürün hammaddelerine ciddi anlamda zam geldiği için ürünlerini pahalıya mal ediyor ve pahalıya satmak zorunda kalıyor. Esnaflarımızın ödediği vergiler ve pazarın masrafları esnafın üzerine yük oluşturuyor. Sağ olsun Edirne Belediye Başkanımız bu konuda inisiyatifli davranıyor. Biz de esnafın yükünü azaltmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Elektrik tasarrufunda bulunuyoruz. Alanın yüzde 70’ini aydınlatıyoruz; yüzde 30’unu aydınlatmıyoruz. Tasarruf yaparak bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. İnşallah tasarruf yapmayacağımız günlere kavuşacağız. Elektrik faturalarında geçen yıla oranla yüzde 200-300 arasında fark var. Geçen sene 8-9 bin lira gelen elektrik faturası, geçen ay 27 bin lira olarak geldi. Ciddi bir rakam bu ve esnafımızı da zorluyor. Pazarımızın giderleri üyelerimizden aldığımız aidat sonucu karşılandığı için aidat tutarları da arttı. Bu da esnafımızın bütçelerini zorluyor.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side