8 Aralık 2024
8.2 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESUİÇMEZ: DİŞİ HAYVANLARIN KESİME GİTMESİ BÜYÜK TEHLİKE!

SUİÇMEZ: DİŞİ HAYVANLARIN KESİME GİTMESİ BÜYÜK TEHLİKE!

-

Üretimdeki girdi maliyetlerinin artması ve çiğ süt fiyatlarının yetersiz kalması nedeniyle dişi hayvanların kesime gittiğini belirten Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Üreticimizin eline litre başına en az 18 lira 50 kuruş geçmeli.” dedi.

Önceki gün gerçekleştirilen olağan genel kurulda güven tazeleyerek yeniden Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı seçilen Mustafa Suiçmez, genel kurul ve hayvancılık sektörü hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Süt fiyatlarının yetersiz kalması nedeniyle hayvancılıktaki sıkıntıların her geçen gün arttığını söyleyen Suiçmez, dişi hayvanların erkek hayvanlardan daha fazla kesime gittiğini ve bunun uzun vadede çok tehlikeli olabileceğini ifade etti. Bu tehlikenin süt fiyatlarının revize edilerek ortadan kaldırılabileceğini belirten Suiçmez, 1 litre çiğ süt fiyatının en az 18 lira 50 kuruş olması gerektiğini dile getirdi.

Suiçmez, “Geçtiğimiz cumartesi günü birliğimizin olağan genel kurulunu yaptık. Genel kurulumuz 4 yılda bir seçimle oluyor. Burada hem üye bazında hem misafir bazında çok güzel bir katılım oldu. Genel kurulumuz bize yine 4 yıl daha görev verdi. Yönetim kurulu olarak oy veren vermeyen, hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşan tüm herkese ben teşekkür ediyorum. O gün orada da bahsettim. Burada hakikatten aile işletmelerimiz zor dönemler geçiriyor. Bu bir gerçek. Bu gerçekleri hasıraltına saklamak olmaz. Bakın dün Edirne Ticaret Borsası’nda hayvan satışı oldu. Bizim dediklerimizin ne kadar doğru olduğunu oraya bakarak anlayabilirler. Biz burada rakamları çekerek bir yere varamayız. Bu bizim gerçeklerimiz. Bu hepimizin problemi. Dün Edirne Ticaret Borsası’nda 27 tane erkek, 57 tane de dişi hayvan satıldı. Bunların büyük bölümü düve. Daha verimliliğini tamamlamamış hatta verime geçmemiş hayvanlar. Diğerleri de inek. İneklerin de çoğu üretimden çıkmış inekler değil. Düşünebiliyor musunuz dün orada 27 tane erkek hayvan, 57 tane de dişi hayvan kesime gitti maalesef. Dişi hayvanların bir iki yıl içerisinde verebileceği buzağıyı verme şansı yok çünkü kesime gidiyor. Bu içimizi acıtan bir örnek fakat vermek zorundayım. Aile işletmeleri gittikçe azalıyor, köylerde hayvancılık bırakılıyor. Bugün Edirne Merkeze bağlı 3 tane köyümüzde artık hayvancılık yapılmıyor. Ne sütçülük, ne besicilik, sıfır. Belki bir ihtimal küçükbaş hayvancılık vardır ama haberim yok çünkü süt üretimi yapmıyorlar. Önümüzde kapanmanın eşiğinde olan 5-6 tane köyümüz var çünkü 150-200 litre civarında süte düştüler. Bunlar daha da aşağı düşerse zaten orada kazan çalıştıramayız. Çünkü süt pazarlamakta zorlanıyoruz. Bu yüzden süt fiyatlarının acilen revize olmasını istiyoruz ve revize olurken de artık gerçekçi fiyatların olmasını talep ediyoruz. Üreticimizin eline litre başına en az 18,50 TL geçmesini istiyoruz. Bakın bu abartılı gelebilir size ama inanın arkadaşlar zor bir üretim bu. Hep söylüyorum bunu tarımda en zor üretim, hayvancılıktır. Çünkü 7/24, 365 gün hiç uyumadan, yağmur-çamur dinlemeden bu hayvancılıkla uğraşman lazım. Memenin ucundan çıkıyor bu emek. Üreticimiz bu emeğin karşılığını alamazsa, bu gençler bu işi yapmaz. Biz bunun derdindeyiz. Özellikle sanayicilere de sesleniyorum, yarın öbür gün uzun vadede, orta vadede bu hammaddeyi bulamayacaksınız. Çok zorlanacaksınız. Belki şu an çok güzel kârlar olabilir ama daha sonra kötü bir duruma gideceksiniz. Karamsar değilim, inşallah bizim söylediklerimizi kulak ardı etmezler. Bir yerden döneriz. Bugün düğmeye bassak bir dişi buzağın üretime geçebilmesi için, anaç hayvan olabilmesi için bize 3 yıl lazım.  Vakit kaybetmeden düğmeye basalım. 3 yıl uzun bir süre değil. Üretmeye devam edeceğiz.” dedi.



Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side