Trakya Birlik Yönetim Kurulu, ayçiçeği avans ödemesini açıkladı. Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla 2022/2023 sezonunda %40 yağ oranlı ürün için ton başına 12 bin lira, % 44 yağ oranlı ayçiçeği için 12 bin 720 lira, %50 yağlı ürün için 13 bin 800 lira avans ödemesi yapılacak. Açıklamada, ön alım fiyatının piyasa koşulları çerçevesinde belirleneceği bildirildi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu, ayçiçeği avans ödemesini açıkladı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre 2022/2023 sezonunda %40 yağ oranlı ürün için ton başına 12 bin lira, % 44 yağ oranlı ayçiçeği için 12 bin 720 lira, %50 yağlı ürün için 13 bin 800 lira avans ödemesi yapılacak.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından açıklamada, Türkiye’de bu yıl ayçiçeği ekim alanlarında yüzde 10’luk bir artış gözlendiği belirtilirken, bu yıl toplam ayçiçek rekoltesinin
asgari 1 milyon 800 bin ile 1 milyon 850 bin ton seviyesinde gerçekleştirilerek, ülke yeterlilik oranının %70 seviyesini aşmasının beklendiği ifade edildi.
İthal tohum ve ham yağda %0 olarak uygulanan gümrük vergileri ve tahıl koridoru etkisiyle ürün arzında yaşanan artışın iç piyasa fiyat dinamiklerini çiftçi aleyhine baskı altına aldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Borsa ve serbest piyasada hasadın ilk başladığı günlerde 40 randıman karşılığı Ayçiçek tohumu fiyatı düşük hacimli olarak ton başına 11 bin- 11 bin 500 lira seviyelerinde işlem görmekte iken, Ukrayna ve Rusya’nın yüksek devir stoklarının varlığında tahıl koridorunun işlerlik kazanmasının etkisiyle ürün fiyatları hızlı şekilde gerilemiş ve yerli sanayici tedarik konusunda ağırlığını ithal ürüne vermeye başlamıştır. Bu gelişmelerin ışığında gerek yurt dışı tarım ürün fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşlerin etkisi gerekse de iç piyasada talep yönünde yaşanan ciddi daralmanın etkileriyle yurt içi yağlık ayçiçeği fiyatları ton başına 10 bin- 10 bin 500 lira bandına gerilemiş bulunmaktadır. Hâlihazırda sıfır gümrük vergisi uygulaması devam eden ayçiçeği ithal maliyetleri %40 yağ karşılığı ton başına 10 bin- 10 bin 250 lira seviyelerine, ithal ham yağ fiyatları ise ton başına 22 bin –22 bin 500 lira seviyelerine gerilemiştir.
Hâlihazırda; Fark Ödemesi Desteği ile İthal ham yağda sıfır olarak uygulanan verginin makul oranda yükseltilmesi hususundaki taleplerimizin olumlu karşılanması hususlarında umutlu bekleyişimiz devam etmektedir.
Ülkemizdeki mevcut gümrük rejimi uygulamaları, dünya rekoltesi ve beklenen fiyat seviyeleri, döviz kurlarının olası seyri gibi fiyatlamaya tesir eden tüm parametrelerin yanı sıra Üretici ortaklarımızın üretim maliyetleri ve üründen beklenen gelir seviyeleri Birliğimizce değerlendirilerek oluşan piyasa koşulları çerçevesinde 2022/2023 sezonunda üretici ortaklarımıza %40 yağlı baz ürün için ton başına 12 bin avans ödemesi yapılmasını karar altına alınmış olup, % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için avans ödemesi 12 bin 720 lira, %50 yağlı ürün için avans ödemesi 13 bin 800 lira olarak uygulanacaktır. Yukarıda sayılan parametrelerde üretici ortaklarımızın lehine olabilecek olası gelişmeler de değerlendirilerek ön alım fiyatı belirlenecek olup, belirlenecek ön alım fiyatı üzerinden ürün döken tüm ortaklarımız için fark ödemesi yapılabilecektir. Ham yağ oranına göre yapılan alımlarda % 41 ve üzeri yağ oranı çıkan ürünler yüksek yağ oranlı ürün olarak değerlendirilecek olup, her bir yüzde puan artışı için %40 standart yağ oranlı ürün fiyatına % 1,5 oranında prim uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.
Birlik açıklamasında ayrıca, Trakya Birlik’e bağlı 48 kooperatife ait 108 alım merkezi ve iki fabrikada ayçiçeği mübayaasının bugün itibariyle 100 bin tona yaklaştığı ifade edildi.