Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeği desteğinin arttırılmasını talep ettiklerini söyledi. Bu konuda rapor hazırladıklarını ve bakanlığa sunacaklarını belirten Kırbiç, “ton başına 500 TL verilen destek, ayçiçeği fiyatının düşük olduğu dönemlerde de aynı rakamlardaydı. Ancak girdiler ve ayçiçeklerindeki artışlarda artık bu 500 TL düşük bir rakam olarak kaldı. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde desteğin miktarı arttırılacaktır” dedi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Edirne bölgesinde ayçiçeği hasadının yaklaştığını belirterek, 20 gün sonra ilk hasadın yapılabileceğini kaydetti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Kırbiç, ayçiçeğinde ton başına verilen destek miktarının arttırılmasını talep ettiklerini söyledi.
Kırbiç, “Hükümetimiz ve Bakanlığımızla yaptığımız girişimlerde tekrar Ankara’dan bir randevu talebimiz var. Bölge vekillerimizle de konuyu paylaştık, raporlar hazırladık. Ayçiçeği desteğinin arttırılması konusunda bir talebimiz var. Çünkü tona 500 TL verilen destek ayçiçeğinin fiyatının düşük olduğu dönemlerde aynı rakamlardaydı ancak girdiler ve ayçiçeklerindeki artışlarda artık bu 500 TL düşük bir rakam olarak kaldı. Bir öyle ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde desteğin miktarı arttırılacaktır. Çünkü burada buğdaya 6 bin 400 TL ile 6 bin 450 TL gibi fiyat verdi hükümetimiz. TMO’ya götürenlere de bin TL desteğini çıkardı. Buğdayda ciddi bir destek artışı oldu. Biz ayçiçeğinde de böyle bir prim talebimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu prim yükselir. Burada buğdayda 1’e2 paritesi vardır. Buğdayın iki katı gibi bir ayçiçeği fiyatı oluşması vardır piyasalarda. Bizim talebimizde bu yöndedir. Üreticilerimizin beklentisi de bu yöndedir. Önümüzdeki günlerde bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde umarım olumlu bir sonuç alırız” dedi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, yapılan teşviklerin üretimi arttırdığını, bu yıl ekiliş alanında yüzde on civarında bir artış olduğuna dikkat çekti.
Kırbiç, “Üreticilerimize geçen yıllarda yapılan teşviklerle, bakanlığımız, bizlerin yaptığı üretim artışıyla ile ilgili çalışmalar sonuç verdi. Bu yıl yaklaşık yüzde 10’a yakın ekiliş alanında bir artış var. Bu da ülke üretiminde yüzde 10 bir artış demektir. Bu insanlarımızda buradan para kazanırsa bu psikoloji ve motivasyonu bozmamamız gerekir. Önümüzdeki dönemde para kazanmaya devam ettiklerinde önümüzdeki yıllarda üretim miktarında artışlar olacaktır. Ancak fiyatta bir bozulmalar oluşursa motivasyon kaybı olup tekrar üretim miktarlarında düşüş olabilir. İnşallah bu değerlendirilip göz önünde bulundurulup üreticimizin para kazanması sağlanırsa bu ülke ihtiyacını önümüzdeki yıllarda da tamamlanacağı kanaatindeyiz. Rakam olarak telaffuz etmemiz çok doğru olmaz belki ama bunun ciddi şekilde arttırılması talebimiz var. Bakanlığımızda bunu göz önünde bulunduracaktır. Buğdayda baktığımızda bin TL güzel bir destek oluştu. TMO’nun buradaki hamlesi güzel bir hamleydi. Bizde ayçiçeğinde böyle ciddi bir artışın olmasını ümit ediyoruz” dedi.