8 Aralık 2024
7.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNETÜM YEREL-SEN: SORUNLAR ÇÖZÜLENE KADAR İTFAİYE HAFTAMIZI KUTLAMIYORUZ!

TÜM YEREL-SEN: SORUNLAR ÇÖZÜLENE KADAR İTFAİYE HAFTAMIZI KUTLAMIYORUZ!

-

İtfaiye ekiplerinin hayati bir iş yaptıklarını ancak mesleki olarak birçok sorunla karşılaştıklarını belirten Tüm Yerel-Sen Edirne Şube Başkanı İnan Çavuş, itfaiye ekiplerinin sorunlarının çözülmemesi nedeniyle İtfaiyecilik Haftası’nı kutlamadıklarını ifade etti.

Tüm Yerel-Sen Edirne Şubesi üyeleri, itfaiye ekiplerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına birçok STK temsilcisi de destek verdi. Açıklamayı yapan Tüm Yerel-Sen Edirne Şube Başkanı İnan Çavuş, itfaiye ekiplerinin yaşadıkları sorunların çözülmemesi nedeniyle 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiyecilik Haftası’nı kutlamadıklarını ifade etti.

Çavuş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde canı pahasına 7 gün 24 saat mesai kavramı gözetmeden fedakârca hayat kurtaran İtfaiye Teşkilatımızın bugün 310. kuruluş yıldönümüdür. İtfaiyecilik Haftası her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihlerin arasında kutlanır ancak İtfaiye emekçilerinin meslek sorunları ve acil talepleri çözülmemesi ve çözülmek için herhangi bir çaba sarf edilmemesi nedeniyle İtfaiye Haftamızı kutlayamıyoruz.
Yangın ve diğer afetler ile her türlü acil durumda canları pahasına arama ve kurtarma görevi yapan, can ve mal güvenliği bakımından dünyanın en önemli ve en riskli meslekleri arasına giren itfaiyecilik mesleğine ne yazık ki ülkemizde değer verilmiyor ve sorunları görmezden gelinmektedir.
Her anı risk altında olan itfaiye çalışanları, görevlerini ifa ederken oluşabilen kimyasal maddelerin parlama ve patlama riski, yangın esnasında çökme ve göçük, trafik kazaları gibi fiziksel risklerin yanında, zehirlenme, boğulma, radyoaktivite gibi kimyasal tehlikelerle oluşan mesleki hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
310 yıllık tarihi geçmişe sahip İtfaiye teşkilatımızı en güzel şekilde bizlerde kutlamak isteriz ancak ölümle yaşam arasında sıkıştırıldığımız için İtfaiye Haftasını kutlamıyoruz.
Çünkü; İtfaiye emekçilerinin ve mesleğin sorunlarına iktidar ve yerel yönetimler duyarsız kalmaktadır. İtfaiyecilik lisesi, meslek yüksekokulları açılmış, bu okullardan birçok mezunlar vermiş, ancak hala itfaiyecilik meslek olarak kabul görülmemektedir. İtfaiye kadrolarının alt yapısı İtfaiye Meslek Liseleri ve İtfaiyecilik Meslek Yüksekokulları üzerinden sağlanmamaktadır.
Yaptıkları işin teknik beceri ve yetenek gerektiren bir iş olduğu halde masa başında görev yapmakta olan bir devlet memuru gibi değerlendirilerek, genel idari hizmetleri sınıfına dâhil edilmekte, itfaiyecilik meslek olarak kabul edilmemektedir bunu kabul etmiyoruz.
Kamuoyunda yıpranma payı olarak tabir edilen fiili hizmet süresi zammına ilişkin olarak, SGK tarafından belirlenen meslekler 360 güne 60 veya 90 gün fiili hizmet süresi zammından yararlanırken, yine SGK tarafından yayınlanan genelge ile itfaiyeciler sadece yangına müdahale ettikleri sürece yıpranma payından yararlanmaktadır.
Belediyelerde itfaiye teşkilatlarından farklı statülere sahip memur, işçi, şirket çalışanı gibi personeller çalıştırılmaktadır. Bu durum özlük hakları bakımından aynı işi yapmalarına rağmen iş barışının kaybına neden olmaktadır.
İtfaiye personelleri birçok belediyelerde norm kadro sayısının altında görev yapmaktadırlar.
Ülkemizin birçok ilinde meydana gelen yangın ve doğal afetlere müdahale esnasında itfaiye çalışanları görevi başında vefat etmekte, yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. İtfaiye çalışanlarının görevi esnasında meydana gelen yaralanma veya sakat kalma durumunda gazi sayılması ile nakdi tazminat verilerek geri kalan yaşamında mağduriyet giderilmesi;  vefat edenlerin ise şehit sayılması ile nakdi tazminat verilmesi ve ailesinin şehit personel ailelerine tanınan sosyal haklardan yararlanması ile geride kalan ailesinin mağdur olmaması sağlanmalıdır.
Maktu mesai ücreti işin riski ve güçlüğü göz önüne alınarak taban aylığı kadar ödenmelidir. İtfaiyecilere ödenen maktu mesaiden gelir vergisi kesilmemelidir.
Mevcut İtfaiye Yönetmeliği yeniden revize edilerek Görevde Yükselme Sınavı başta olmak üzere yönetmelik günümüz koşullarına uygun olarak düzenlenmemiş, İtfaiye emekçilerine 3600 ek gösterge verilmemiştir.
İtfaiye Emekçileri ekonomik, sosyal ve özlük hakları bakımından birçok sorunla karşı karşıya kalmış buna rağmen görev bilinci ve halkımızın can mal güvenliğini öncelik kabul ederek görevlerini yürütmektedirler.
Her gün işe gelirken ailesi ile vedalaşarak göreve gelen, bu kadar zor ve kendi canını hiçe sayacak müdahalede bulunanların önemli sorunları çözüm beklemektedir. Bu sorunlar göz ardı edilmemelidir. Daha sayamadığımız birçok sorunun acilen çözülmesi insan olmamızın gereğidir.
İnsanımızı her türlü tehdit ve tehlikelerden kurtarmak için güç, cesaret, imkân ve yeteneklerini azami seviyede kullanan itfaiyecilerimizin, hayata tutunmaları için herkes üstüne düşeni yapmalıdır. Bayram gibi İtfaiye Haftası kutlayabildiğimiz günler gelene kadar bu sorunlar çözüm bulana kadar, bizler Tüm Yerel-Sen olarak her platformda gündeme taşıyacak ve bu dertlere çözüm arayacağız. Emek en yüce değerdir, emeğin beklentilerine cevap vermek hepimizin öncelikli görevidir.

Tüm Yerel-Sen olarak; esnek çalışma, işin riski ve zorluğu, ekonomik, sosyal ve özlük haklarına yönelik birçok sorun yaşamasına rağmen; görevlerinin bilinci ile yerel yönetimlerin fedakâr emekçileri itfaiye çalışanlarının İtfaiye Haftalarını maalesef kutlayamıyoruz, itfaiye emekçilerinin sorunlarının çözümüne ilişkin taleplerimizi yineliyoruz. İtfaiye teşkilatını meslek sınıfına dahil edin, yıpranma haklarını olması gerektiği gibi verin, görevi başında hayatını kaybedenleri şehit olarak kabul edin, özlük ve maddi kazanımlarında iyileştirme yapın ve itfaiye teşkilatının sesini duyun.”


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side