27 Temmuz 2024
21.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEUZMAN DOKTOR UYARDI, CİDDİ KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR ORUÇ TUTMAMALI

UZMAN DOKTOR UYARDI, CİDDİ KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR ORUÇ TUTMAMALI

-

Ramazan ayında kimler oruç tutamaz? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, ciddi kalp rahatsızlığı olan, yüksek tansiyona sahip kişilerin ve böbrek yetmezliği olan hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini söyledi. Gül, kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ise oruç tutma konusunda hekimlerine danışmaları gerektiğinin altını çizdi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, ramazan ayında tutulan oruç ile ilgili özellikle ciddi rahatsızlığı olan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Gül, kronik rahatsızlığı olan vatandaşların öncelikle kendi hekimlerine danışmaları gerektiğini belirterek, kesinlikle oruç tutmaması gereken hastalara uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Gül, ciddi kalp rahatsızlığı olan, kalp ritim bozukluğu yaşayan, yüksek tansiyon hastası olan, son 6 ay içinde kalp krizi geçirmiş veya anjiyo, stent ya da bypass ameliyatı geçirmiş, şeker ya da böbrek yetmezliği şikâyeti olan hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini söyledi.

Gül, “Esas sorun kimler oruç tutamaz? Bunların birincisi ciddi kalp rahatsızlığı olan hastalar kesinlikle oruç tutmaması gerekiyor çünkü bu hastalar çok fazla sayıda ilaç alıyor; yüksek dozda idrar söktürücü kullanıyorlar, tansiyonda düşme, diğer kalp ile ilgili problemleri damar tıkanıklığını tetikleyebilir. Ritim bozukluğunu tetikleyebilir, böbrek yetmezliğine sokabilir. İdrar söktürücü alındığından vücut bir süre sıvısız kaldığında o yüzden ciddi kalp rahatsızlığı olanlara oruç tutma diyoruz kesin ve net.

İkincisi çok ciddi ritim bozukluğu olan insanlar yani hayati tehlike ritim bozuklukları, basit ritim bozuklukları ve bir de çarpıntıyla seyreden kalbe pil takılacak seviyede bir de elektroşokla tedavi ettiğimiz ciddi ritim bozukluğu olan hastalar var. Bunlara da kesinlikle oruç tutmamasını söylüyoruz çünkü uyku düzeninde bozukluk, tansiyon düşüklüğü kan şekerinde düşüklük onun hayati ritim bozukluğunu tehdit edebilir.

Üçüncü grup kontrolsüz çok ciddi yüksek tansiyon hastaları bunlara da kesinlikle oruç tutmamasını öneriyoruz. Çünkü bu dirençli hipertansiyon hastaları dört veya daha fazla tansiyon ilacı kullanan hastalar. Bunların ilaç saatlerini sadece sahur ve iftar saatleri arasında dengelemesi mümkün değil. Bu hastalar hipertansif ataklarla acillik oluyorlar. Kesinlikle hipertansiyon, dirençli hipertansiyon hastalarına da oruç tutma diyoruz.

Dördüncü grup yakın zamanda, 6 ay içinde kalp krizi geçirmiş olan anjiyo ya da stent işlemi yapılmış olan ya da bypass işlemi yapılmış olan koroner arter hastaları bunlara da kesinlikle oruç tutma diyoruz. Çünkü bunlarda çok taze geçirdikleri için kalp krizini ve damar tıkanıklığını tekrar edebilir.

Bunun dışında kalp hastalığıyla birlikte şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalara oruç tutma diyoruz. Çünkü şeker hastalığında 10 12 saatlik açlık çok ciddi bir şekilde kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Vücuda ciddi metabolik zararlar verebilir o yüzden özellikle 2 ve daha fazla şeker ilacı kullanan şeker hastalarına insülin kullanan şeker hastalarına oruç tutma diyoruz.

Beraberinde böbrek yetmezliği olan kalp hastalarına da oruç tutmamasını öneriyoruz. Çünkü vücut sıvısız kaldığı için böbrek yetmezliği tetiklenecek, böbrek yetmezliği artınca da ilaçların vücuda etki şekli, vücuttan atılımı da bozulacağı için tamamen denge alt üst olacak
Sadece kontrol altında olan, tansiyon kontrol altında, şekeri olan kontrol altında, ritim bozukluğu olan bir ya da iki ilaç kullanan hastalarımıza iftar ve sahurda tuz tüketimi kontrollü olacak şartıyla oruç tutmalarında bir sakınca yok diyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side