29 Mart 2024
21.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYAŞAMGÜRKAN: BU ŞEHİR, SOKAĞINDA YAŞAYAN TÜM CANLILARIN

GÜRKAN: BU ŞEHİR, SOKAĞINDA YAŞAYAN TÜM CANLILARIN

-

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu şehir hepimizin. Sadece üzerinde yaşayan insanların değil, sokağında yaşayan tüm canlılarıyla, nefes alan veren ağaçların börtü böceğin ve hayvanların. Bu şehri hepimiz hem yaşamaya hem de yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
 

Gaziantep'te dört yaşındaki bir kız çocuğu, geçen hafta pitbull cinsi köpeğin saldırısı sonrası ağır yaralanmıştı. Yaşanan olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarının yerinin barınaklar olduğu yönünde yerel yönetimlere çağrıda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çağrısı, sosyal medyada tartışma yarattı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Gürkan, “Sokak hayvanlarıyla ilgili bir genelge çıkarıldı ve bir tartışma var. Tabii ki biz, kanun koyucunun yani TBMM'nin çıkardığı kanunlara uymakla yükümlüyüz. Sokak Hayvanları Kanunu bize şunu söylüyor; sokak hayvanlarını alacaksınız, tedavisini yapacaksınız, kısırlaştıracaksınız, kimliğini kaydedeceksiniz, küpesini takacaksınız ve aldığınız yere bırakacaksınız. Yani geçici barınma merkezleri adı üzerinde; hayvanın tedavi edilmesi, kısırlaştırılması, kimliğinin kaydedilmesi için kurulmuş merkezler. Tehlikeli ırkların dışında orada sürekli tutulmak üzere kurulmuş merkezler değil.

Bir kızımıza iki tehlikeli ırk saldırmıştı, geçmiş olsun diyorum tekrar. Kanun onların zaten sokaklarda gezmesini de, sahiplenilmesini de yasaklıyor. Biz öteden beri, şu anda barınakta 30'a yakın sürekli olarak tutulan tehlikeli ırka mensup köpekler var, onları zaten sürekli tutuyoruz. Ama sokak hayvanlarını, tedavisini yaptıktan sonra barınakta tutmamız söz konusu değil. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Edirne'mizde çevre ilçelerden, köylerden getirilip gece yarısı Edirne'ye bırakılan sahipsiz hayvanlar da dahil olmak üzere toplamaya, tedavilerini yapmaya, kısırlaştırmaya, kimliklerini kayıt ettikten sonra sokaklara tekrar bırakmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Gürkan ayrıca, hayvan sahiplenmeleri konusunda hayvan sever vatandaşlara da seslendi.

Gürkan, “Buradan vatandaşlarımıza da bir çağrı yapmak istiyorum; vatandaşlarımız da ne kadar çok hayvanı sahiplenirlerse ki sahiplenme derken kapının önünde sahiplenmeyi kastetmiyorum, kapının önünde, önüne bir avuç mama koyarak sahiplenmeyi kastetmiyorum, gerçek anlamda sahiplenmeyi kastediyorum. Bu hem toplumsal yaşamımızın, hem de sokak canlarımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarına yol açacaktır.” dedi.

Belediye ekiplerinin yılda 100 ton mama desteği sağladığını kaydeden Başkan Gürkan, kısırlaştırma ve tedavi amacı ile sokak canlarını toplayan ekiplerin vatandaşlar tarafından sert tepkilerle karşılaştıklarını, hukuki haklarını arayacaklarını söyledi.

Recep Gürkan, “Vatandaşlarımız lütfen gelişi güzel yerlerde, özellikle köpekleri besleme yapmayınız. Sizin bir kap yemek koyduğunuz o yer kendiliğinden hayvanların doğası gereği bir besleme merkezine dönüşüyor. Ondan sonra küçük çocuklar veya köpeklerden korkan vatandaşlarımız rahatsız oluyor. Sokak hayvanlarını yaşatmaya çalışan vatandaşlarımızla onlardan çekinen korkan vatandaşlarımızın arasında kalıyoruz. İki taraftan da bir baskı oluşuyor bize. Lütfen bunu bize yaşatmayın, destek olun.

Ekiplerimiz toplamaya gidiyor, ekiplerimizin karşısına sopayla çıkan, küfür eden vatandaşlarımız var, dövmeye çalışan vatandaşlarımız var. Yahu nedir bu Allah aşkına, görevini yapıyor onlar, kanunun verdiği görevi yapıyorlar. Bizim toplama ekiplerimizin uğradığı hakaretleri size videolarını çeksek inanamazsınız ama biz gene şikayetçi olmamaya çalışıyoruz ama ayıptır bu yahu. Lütfen hayvan sever arkadaşlarımız belediyeyi bir cani olarak görmekten vazgeçsinler. Kimse kusura bakmasın biraz sert konuşacağım. Evet, vatandaşlarımızdan çok memnunuz, minnettarız beslemeleri ve destekleri için ama zannetmesinler ki o günde yaptıkları besleme bu kadar hayvana yetiyor. Edirne Belediyesi 100 ton mama harcıyor yılda. Edirne Belediyesi'nin bu çalışmaları olmasa, belediye beslemese aç kalır bu hayvanlar. Tamam, onlar yapıyor yapsınlar ama onların ki denizde damla. Belediye'ye, bu çalışanlara haksızlık yapmayalım. Bundan sonra toplama ekiplerimize bu tür hakaretler, sopayla çıkma, saldırmalar olursa biz de ekiplerimizin kanuni haklarını arayacağız.” dedi.
 
2014-2020 yılları arasında geçici hayvan barınağında 4 bin 476 adet kısırlaştırma ameliyatı, 5 bin 340 hayvanın tedavisi, 6 bin 046 hayvanın kuduz aşısının yapıldığına da dikkat çeken Gürkan, Ocak ayı içerisinde Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Edirne’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile birlikte 150 adet kulübe yaparak ihtiyaç olan noktalarda kullanıma sunulacağını kaydetti.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side