27 Temmuz 2024
23.7 C
Edirne
Ana SayfaKIRKLARELİGÖÇE ZORLANAN BULGARİSTAN TÜRKÜ ÇİFT, YAŞADIKLARI O GÜNLERİ UNUTAMIYOR

GÖÇE ZORLANAN BULGARİSTAN TÜRKÜ ÇİFT, YAŞADIKLARI O GÜNLERİ UNUTAMIYOR

-

1984-1989 yılları arasında Bulgaristan’ın uyguladığı asimilasyon politikasına karşı çıktığı için işkenceye ve sürgüne maruz kalan Bulgaristan Türkü çift, yaşadıkları o günleri unutamıyor.

Kırklareli’nde yaşayan Cemil (75) ve Kıymet (73) Birtane çifti, Bulgaristan’ın asimilasyon politikasına karşı çıktığı için işkenceye ve sürgüne maruz kaldı. 1984 yılının Aralık ayında başlayan zulme karşı gelmek için yola çıkan Cemil Birtane cezaevlerine konuldu, sürgünlere götürüldü, işkenceler gördü. Her şeye rağmen Türklüğünü savunmak içi direnişini sürdüren Cemil Birtane, 4 yıl 6 ay ailesinden uzak kaldı. Birtane çifti 1989 yılının sonlarında sınır dışı edilince, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın talimatıyla uçakla Türkiye’ye getirildi. Kırklareli’nde uzun yıllar işçi statüsünde çalışarak emekli olan çift, ikinci baharını bahçesinde yetiştirdikleri meyveler ile ilgilenerek geçiriyor.

Cemil Birtane, olayların başladığı zaman Kırcaali’de büyük işkence gördüğünü vurguladı.
Cemil Birtane, “Bulgaristan’da 1984, 1989 yılları arasında soya dönüş diye Bulgarlar proje adı altında uygulama yaptılar, asimilasyon politikası yaptılar. Asimilasyon politikasında 2 milyona yakın Türklerin isimleri değişti. Biz buna karşı geldik çünkü biz kendimizi Türk hissediyorduk. Bazı olaylar oldu. 1951’de Güney Bulgaristan’a Kuzeyden göç etmişiz. Şimdi olaylar 1984 yılı Aralık ayında Kırcaali bölgesinde başladı. Kış mevsiminde her yer kapalıydı. Hiçbir yerden haber alamıyorduk. Kırcaali’de akrabalarımız vardı. Ben de Kırcaali’ye yolculuk yaptım. Yol çıktım Kırcaali’ye varmadan tren istasyonunda polisler beni indirdi. Pasaport kontrolü yaptılar. Daha sonra beni oradan aldılar Kırcaali Emniyet Müdürlüğü’ne götürdüler. Kırcaali Emniyet Müdürlüğü’ne götürdüklerinde nezarete attılar. Orada nezarette insanların bacakları köpek ısırığı içinde, her yer kan içinde, yalvaranlar, ağlayan her şeyi anladım. Beni üst kata çıkardılar. İçeride 5 sivil polis vardı. Sorguya çektiler beni. Bana sordular ne işin var diye bende akrabalarım burada onları görmeye geldim dedim ve sonra büyük işkence gördüm. Beni serbest bıraktılar ama serbest bırakırken burada yaşananları anlatmamam gerektiğini söylediler. Ben sonra Varna’ya döndüm. Aradan 1 hafta geçtikten sonra köyümüze de saldırdılar. Hepimizi tek tek dışarı çıkartıp adımızı değiştirdiler. İsimler değişti, aradan 5 gün geçti iş yerime geldiler. Beni ve arkadaşımı alıp Varna Emniyet Müdürlüğü’ne götürdüler. 1 gece orada kaldık ve sabah bizi kapalı bir araca bindirip yola çıktık. Nereye gittiğimizi bilmiyorduk. Uzun yolculuğun ardından Belene Cezaevine geldik. Cezaevinde hiç kimse birbirine tanımıyordu. Şubat ayından, Nisan ayına kadar bu cezaevinde kaldık, aç, susuz, hatta işkence bile gördük. Buradan başka yere gönderdiler hep işkence gördüm. Bütün işkencelere rağmen Türklüğümüzden vazgeçmedik” dedi.

Daha sonra köylere sürgüne gönderilen Cemil Birtane, ailesine ve sevdiklerine ulaşabilmek için ralli şampiyonasında Türk yarışmacıya kibrit kutusu içinde mektup verdiğini belirtti.
Cemil Birtane, “Yıl 1988’di sürgün olduğum köyde Türkiye’nin de katılacağı Ralli yarışı vardı. Biz de arkadaşlarla hazırlandık. Mektup hazırladım. Sabah oldu erken saatte ekipler geldi, senin dışarı çıkman yasak dendi. Bütün ekipler evimin önünden geçiyordu. Her şeye rağmen oğluma söyledim ay ile yıldızı görünce el kaldır diye. Çocuğum el kaldırdı ben de hemen önüne atladım. Camı açtı bana ‘Sen manyakmısın’ dedi bana, ben de hemen kibrit kutusunu attım içeri devam etti. Daha sonra yazdığım mektup radyolarda yayınladı” şeklinde konuştu.

30 Mayıs’ta sürgünü biten Cemil Birtane, çok zor günler geçirdiğini belirterek, babasının cenazesine gitmesine izin verilmediğini de ifade etti.

Kıymet Birtane ise o yıllarda çok zor günler yaşadıklarını söyledi.
Kıymet Birtane, “Bir gün kapı çaldı. Postaneden bir kız bana Cemil’in eşyalarını getirdi. Gördüğüm gibi öldü sandım, bayıldım. Kendimi toparladım ve mücadeleye devam ettim. Daha sonra bize görüş verdiler” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side