19 Mayıs 2024
14.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNE‘4 MEVSİM 5 DUYU’ ÇALIŞMASIYLA TURİZM ARTACAK

‘4 MEVSİM 5 DUYU’ ÇALIŞMASIYLA TURİZM ARTACAK

-

Edirne Turizm Tanıtım ve Geliştirme Yol Haritası hakkında bilgiler veren Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk; farklı destinasyonlar yaratmak, turizmi 12 aya yaymak ve kentin turizm potansiyelini arttırmak amacıyla ‘4 Mevsim 5 Duyu’ çalışmasını hayata geçireceklerini ifade etti. 

Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün Turizm Haftası etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında bugün de İl Müdürü Kemal Soytürk tarafından Deveci Han Kültür Merkezi’nde ‘Edirne Turizm Tanıtım ve Geliştirme Yol Haritası’ konulu sunum yapıldı. Soytürk, kent turizminin her alanda gelişmesi adına hazırlanan Turizm Master Planı kapsamında stratejik amaç ve eylem planlarını belirlediklerini ifade etti.

Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2023 Turizm Ana Eylem Plan çerçevesinde 2022 ve 2030 yıllarını kapsayan bir turizm master planı hazırladık. Bu master planımız çerçevesinde şehrimizin turizmde 4 tane stratejik amacı var. Bu amaçlar kapsamında; nitelikli turist ve geceleme sayısının arttırılmasını ve sınır kapılarından geçen ziyaretçilerimizin kent merkezine yönlendirilmesini hedefliyoruz. Bir diğer amacımız da destinasyonların çeşitlendirilmesi ve özellikle konaklama sektöründeki kamu ve özel sektör genelinde bir arttırım yapılması. Turizm hizmet kalitesini arttırma, turizm desteğini çeşitlendirme, il genelinde etkin turizm yönetişi konuları da amaçlarımız arasında. Edirne’nin sürdürülebilir bir turizm anlayışının olması ve marka şehir olarak konumlandırılması gerekiyor. Bir diğer hedefimiz; Edirne’nin turizm kimliği üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri. Son stratejik amacımız da sürdürülebilir akıllı turizm.” dedi. Soytürk, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansları uzmanları ve İl Tanıtma Geliştirme Kurulu temsilcileriyle beraber Edirne Turizm, Tanıtım ve Geliştirme yol haritasını belirlediklerini belirtti.

Soytürk, “Burada tabii önemli olan tüm dünyada olduğu gibi ve bizim ana eylem planda olduğu gibi, sürdürülebilirlik. Tüm dünyada artık bütün kavramlar, sektörler sürdürülebilirlik üzerine. Birinci başlığımız sürdürülebilirlik çabalarını arttırma, ikinci başlığımız rekabet gücünü arttırma, üçüncü başlığımız tanıtım çabalarında bütünleşik bir yaklaşım.  Yani burada şehrimizin tanıtım çalışmalarının tek elden yürütülmesini hedefliyoruz. Turist güvenliğini arttırma yol haritasındaki ana başlıklardan biriydi. Ulaşılabilirlik ve imkanların niteliğini arttırma, nitelikli iş gücü geliştirme, dijitalleşme ve akıllı turizm uygulamaları, sınır kapılarından gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin kentte konaklama ve beraberinde geceleme sayısını arttırma da yol haritamızın önemli başlıklarından. Yine bizim uluslararası marka festivaller şehri olma hedefimiz var. UNESCO somut olmayan kültürel miraslar Kırkpınar ve Kakava-Hıdırellez gibi önemli festivaller var. Marka festivaller. Bunların bilinirliğini daha yukarı taşıma, bununla birlikte şehrimizin sahip olduğu geleneksel sanatlar, tarım çeşitliliğini festivale dönüştürebilir miyiz sorusu üzerine de çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Edirne’nin çok sayıda değere sahip olduğunun altını çizen Soytürk, ‘4 Mevsim 5 Duyu’ çalışmasıyla turizmi 12 aya yaymayı hedeflediklerini de söyledi.

Soytürk, “Peki bunları nasıl hayata geçireceğiz? İşte bunun için de tanıtım geliştirme ve stratejisini hazırladık. 10 eylemsel adım belirledik baskı planı yaptık, yol haritamızı belirledik. Yol haritamızı hayata nasıl geçireceğimizi de hemen 10 eylemsel adımla anlatıyoruz. Öncellikle neyimiz var ona bir baktık. Sahip olduğu değerlerle Osmanlı’nın başkenti dedik. Avrupa ve Balkana açılan kapısı dedik. Mimar Sinan’ın Selimiye’si Mimar Kemalettin’in tarihi istasyon garı, Sedefkar Mehmet ağanın kervansarayı, camileri, sinagogu, hanları, çeşmeleri… Bakın burada tarihi sahip olduğumuz değerler. Bakın müzeleri, UNESCO kültür mirasında ki taşınmaz kültür varlığı, sit alanları, spor alanlarıyla ortaya koyduk. Dikkatinizi şuraya çekmek istiyorum. Dünyanın en önemli turizm potansiyeline sahip ülkemizde Edirne’mizin sahip olduğu değerlerin farkına varmak. Dolayısıyla çok yoğun bir turizm potansiyeline sahibiz. Sahip olduğumuz bu eşsiz değerleri sürdürülebilir bir turizm anlayışıyla Edirne’yi birinci sıraya oturtmamız gerekiyor. Burada tabi Edirne Valiliğimiz öncülüğünde yaptığımız bu çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ana eylem planı, hazırladığımız master planlar yol haritasıyla, bütün paydaşlarıyla ortaya koymaya devam ediyoruz. Yerli ve yabancı turist geldiğinde şöyle bir metaforumuz var; Dört mevsim, beş duyu. Yani dört mevsim turizm çeşitliliği. Turizmi 12 aya yaymamız gerekiyor ve 5 duyuya hitap etmemiz gerekiyor. Birde diyoruz ki, gelin Kırkpınar Güreş Festivalinde davul ve zurnayı duyun. Diyoruz ki; Sultan II. Beyazıt külliyesinde müzik ve su seslerini ruhunuzda hissedin. Edirne roman müzik topluluklarını dinleyin. Bülbül adasında kuş seslerini dinleyin. Selimiye Camii’nde ezanı dinleyin. Edirne beyaz peynirin tadın. Edirne kurabiyesini tadın. Saray mutfağını tadın. Tava ciğerini tadın. Roma duvarlarına dokunun. Sur duvarlarına dokunun. Meriç Nehri’ne gidin tarihi köprülere dokunun. Üç Şerefeli’nin kapısına dokunun. Ayçiçeği tarlalarını görün. Selimiye’deki ters laleyi görün diyerek 4 mevsim 5 duyuya hitap ederek bir destinasyon yaratmak için uğraşıyoruz.” şeklinde konuştu.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side