5 Mayıs 2024
11.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEBAĞCILIK VE AGRO TURİZM PANELİ DÜZENLENDİ

BAĞCILIK VE AGRO TURİZM PANELİ DÜZENLENDİ

-

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği öncülüğünde ‘Edirne’de Bağcılık ve Agro Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi’ konulu bir panel düzenlendi. Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Edirne ve Uzunköprü Ziraat Odaları ile iş birliğiyle gerçekleşen panelde, kentin bağcılık kültürü ve agro turizm konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği öncülüğünde Edirne’nin köklü geçmişine dayanan bağcılık kültürünü ve dünyanın en verimli üzüm üretim bölgelerinden birini keşfetmek amacıyla ‘Edirne’de Bağcılık ve Agro Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi’ konulu panel düzenlendi. Panel; Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Edirne ve Uzunköprü Ziraat Odaları iş birliğiyle Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Panele; Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt,  Trakya Tarımsal Araştırma Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, bağcılık sektöründe deneyimli uzmanlar ile turizmciler katılım sağladı.

Panelde konuşan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Edirne’nin turizm potansiyelini öne çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bacıoğlu, “Edirne tabii ki hepimizin de sıkça tekrar ettiği gibi hem tarım, hem turizm şehri. 3 nehrinin birleşme noktası olmasından dolayı kuzeyden güneye, Lalapaşa’dan Enez’e kadar çok farklı tarımsal ürüne ev sahipliği yapıyor. Biz tabii Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği olarak Bakanlıktan önce kurulmuş bir dernek olarak şehrimizin potansiyellerini ön plana çıkarma ve onların bir turistik öğe olarak sürdürülebilir bir şekilde sunup kırsal kesime özellikle nasıl sunabiliriz diye zaman zaman etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Bizim de ulaşabileceğimiz en kolay ve en geliştirilmesi açık alanda olarak görülen tarımsal turizm gördüğümüz için işte lavantada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün işbirliğine gidiyoruz. Bu etkinlikte de Tarım İl Müdürlüğümüzle ve Tekirdağ’daki enstitümüzle iş birliğine giderek sizlerle bir araya gelmek istedik. Etkinlikte temel hedefimiz, hedef grubumuz hem turizmle ilgili kişiler, hem tarımla ilgili girişimcilikte bulunmak isteyen, bu alandaki potansiyeli görüp bilgi edinmek isteyen değerli Edirneli paydaşlarımız olarak düşündük. Şehrimiz Edirne gülü, bağları, çeltiği, ayçiçeği vesaire biz bunları şu anda Agro Turizm sözcüğü adı altında genel bir fotoğraflama olarak, yani fotoğraf çekilmek isteyen turistlere bir potansiyel sunma amacıyla görülse de ileriye dönük olarak tam anlamıyla agro turizmin sözcüğü için dolduracak şekilde etkinliklere bu tarz etkinliklerle ulaşacağımızı düşünüyoruz. İlk başta fotoğraf çekileceğiz; daha sonra deneyimleme yaparak turizm potansiyelimizi hedef grubumuzu genişleteceğiz diye düşünüyoruz.” dedi.

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt ise, önümüzdeki dönemde yapacakları projenin üzüm üretimine büyük katkılar sunacağını ifade etti.
Bayazıt, “Son derece tarımsal üretime uygun bir coğrafyada yaşıyoruz, bulunuyoruz. Bir bölgenin tarımsal üretime uygun bir coğrafya olarak kabul edilmesi için aslında doğal kaynakların yani nedir bunlar? Toprağın, suyun ve biyolojik çeşitliliğin bir arada, aynı zamanda aynı miktarda dengeli, uyumlu bir şekilde bir araya gelerek, bir ekosistem oluşturması gerekiyor. Allah’a şükür biz böyle bir ekosistemin içerisindeyiz. Son derece verimli topraklarımız var. 341 bin hektar işlenebilir tarım arazimiz ve bu işlenen tarım arazimizin de yüzde 38’ini şu an için sulamaktayız. Yeni projelerle de bu her geçen gün, her geçen sene artmakta, büyümekte. Tam şu anda sulanabilir miktarımız da 129 bin hektar. Tabii ülkemiz üretiminde söz sahibi olduğumuz belli başlı ürünlerimiz var. Temel ürettiğimiz ürünler ülkemiz üretiminde de söz sahibi olduğumuz ürünler. Bunun dışında birçok ürünlerimiz var. Bitkisel ürünlerimiz var. Tabii bunlar ürün çeşitliliğimize katkı sağlıyor ki üzüm de bunlardan bir tanesi. Bağcılık ve onun neticesi olarak elde edilen ürün. 2022 TÜİK rakamlarına göre ilimizde 4450 dekar alanda 3150 tonluk bir üretim gerçekleştirdik. Tabii ki bu üretim şu an için yeterli değil. Ben biliyorum ki şu anda aramızda bağcılık yapan yöneticilerimiz var. Eski günleri özlüyorlar yani eski günlere dönmek istiyorlar ki çok yaygın olarak ilimizde bağcılık yapılıyormuş. Bağ alanları mevcutmuş ki işte bunların başında da Uzunköprü geliyor. Biz tabii ki il müdürlüğü olarak bağcılığımızı eski haline taşımak için, üretimimizi yükseltmek için bazı projeler uyguladık, uygulayacağız inşallah. Yine özel idare bütçesinden faydalanacağımız 2.5 milyonluk bir proje bedelimiz var. Şu anda arkadaşlarımız hazırlıyor. Fuarcılık projesi, 100 dekar alanda bunu uygulayacağız inşallah. Şu anda hazırlık aşamasında projemiz. Bittiği zaman üzüm üretimimize büyük katkı sağlayacağına ben düşünüyorum.” şeklinde konuştu.  Açılış konuşmalarının ardından Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Edirne’de bağcılığın geçmişi hakkında sunum yaptı.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side