Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Keşan’da boşaltılan okullara ilişkin hırsızlık iddialarını görmezden geldiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, “Bakanlık gözlerini kapatmış.” tepkisini gösterdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Keşan’daki bazı okulların yıkılması ya da boşaltılması konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Milletvekili Yazgan, boşaltılan ya da yıkılan okulların yerine yenisinin yapılmamasının eğitimi sekteye uğrattığını vurguladı. İki yıl önce yıkılan İnönü Ortaokulu’nun inşasına yakın zamanda başlandığını, bir yıl önce boşaltılan Anafartalar Ortaokulu ile altı ay önce boşaltılan Cumhuriyet Ortaokulu’nun yerine ise hala yeni okulların yapımına başlanmadığını vurgulayan Milletvekili Yazgan, “Bu binalarda hırsızlık yaşandığı belirtilirken, iki okulun binalarında peş peşe yangın çıkması da bölge sakinlerinin huzurunu bozmaktadır” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Yazgan, “Edirne ili genelindeki okulların kaçının depreme dayanıklılığı kontrol edilmiştir? Boşaltılan okullardaki demirbaşlar taşınmış mıdır? Hırsızlık iddiaları ve yangınlara ilişkin inceleme yapılmış mıdır?” sorularını yöneltti.
Soru önergesini yanıtlayan Bakan Yusuf Tekin, İnönü Ortaokulu’nun Eylül 2025 itibariyle eğitime açılmasının planlandığını açıkladı. Yanıtta, 2000 yılı ve öncesinde inşaatı tamamlanan 74 okul/kurumun deprem tahkikinin yaptırıldığı ve boşaltılan okulların demirbaşlarının taşındığı belirtildi. Bakan Tekin’in yanıtını değerlendiren Milletvekili Yazgan, “Bakan Yusuf Tekin, soru önergesinde gerçeğe değinmiyor ya da değinmek istemiyor. Bakanlık gözlerini kapatmış durumda.” dedi.
Anafartalar ve Cumhuriyet ortaokullarında yangın çıktığını, okuldan kimi eşyaların çalındığını anımsatan Milletvekili Yazgan, “Soru önergemize yanıt veren bakanlık, bu yangına ve hırsızlık olaylarına değinmemiş bile. Gerçeği neden görmezden geliyorsunuz? Bu okullarda neler çalındı? Hangi kamu malları zarar gördü? Bir inceleme yapmak bu kadar zor olmamalı.” ifadelerini kullandı.